Stadsdeel Amsterdam-Noord

Optimisme in Amsterdam-Noord ondanks recessie; Noord stimuleert lokale economie en biedt zorg

De financiële gevolgen van de recessie voor Amsterdam-Noord lijken voor 2009 mee te vallen. Het dagelijks bestuur wil daarbij in de komende jaren een pakket stimuleringsmaatregelen uitvoeren van in totaal EUR 3,4 miljoen. Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Door verstandig financieel beleid in de afgelopen periode kan ons bestuur nu extra geld inzetten op het voorkomen van werkeloosheid, het voorkomen en bestrijden van armoede en investeringen om de Noordse economie zoveel mogelijk te stimuleren".

Het dagelijks bestuur schetst het financieel perspectief tot 2013 en presenteert een stimuleringspakket bestaande uit drie pijlers:

Werkgelegenheid en Onderwijs

Voor het bevorderen van de werkgelegenheid heeft het bestuur aanvullende middelen opgenomen voor het economisch stimuleringsfonds, het vrouwencentrum, de onderwijshuisvesting, de schooluitvalpreventie, de stimulering van stageplaatsen en voor de boerenmarkt.

Armoede en Zorg

Het dagelijks bestuur zet zich in voor zorg en armoedebestrijding, en heeft onder meer voorstellen voor mantelzorgondersteuning en voor het project Weg uit de armoede. De pilot Activerend armoedebeleid in één van de Vogelaarwijken maakt deel uit van het project Weg uit de armoede, waarbij geëxperimenteerd wordt met een tweezijdig sociaal contract. Rob Post: "Wij willen voor het armoedebeleid een reserve in stellen en hiervoor EUR 100.000,- vrij maken".

Grote Projecten

Voor het stimuleren van grote projecten zijn aanvullende middelen opgenomen voor onder andere de langzaamverkeerroute Mosplein/Meeuwenlaan, de aanleg van een kunstgrasveld, de aansluiting van de botonde Nieuwe Purmerweg op de Buiksloterdijk, de 2e fietsbrug De Bongerd, een expositieruimte op het NDSM-terrein, de voetpaden in de Banne, evenementen en het tijdelijk theater.

De deelraad bespreekt de nota op 24 en 25 juni.