Nieuw-Vlaamse Alliantie


Amper 0,2% Belgen in het buitenland stemt per brief in België (22/05/09)

419 Belgen in het buitenland hebben zich laten registreren als kiezer in België voor de Europese verkiezingen. Dat is 0,2 % van het totaal aantal potentiële kiezers. Dit blijkt uit het antwoord van minister van Buitenlandse Zaken De Gucht op een vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Deze maakt zich behoorlijk boos over het feit dat niemand de Belgen in het buitenland heeft verwittigd van de mogelijkheid om te kúnnen stemmen.

Voor de verkiezingen van het Europees parlement kunnen alle Belgen die in een EU-land verblijven zich ofwel in het betrokken EU-land laten registreren als kiezer en stemmen op de lokale lijsten ofwel zich in België registreren en per brief stemmen. Het merendeel van de Belgen in het buitenland woont vanzelfsprekend in een van de EU-landen, het aantal potentiële kiezers is zowat 175.000. Toch registreerden zich amper 419 kiezers of 0,2 %. N-VA-Kamerlid Ben Weyts schrikt niet van dat cijfer: Zoals ik al te horen kreeg van diverse Vlamingen in het buitenland, waren zij gewoonweg niet op de hoogte van de formaliteiten die ze dienden te vervullen. Nu de verkiezingen naderen beginnen velen te informeren maar nu is de registratietermijn al verstreken. Minister De Gucht bevestigt dat de potentiële kiezers niet werden aangeschreven. De informatie viel enkel te lezen op de websites van de betrokken ambassades en consulaten en via aanplakking in hun lokalen. Zelfs de mensen waarvan men het e-postadres heeft, werden door de ambassades en consulaten niet verwittigd.

De ambassades en consulaten moeten toch ten dienste staan van wie in het buitenland verblijft, waarvoor dienen ze anders? vraagt Weyts zich af. De Gucht argumenteert dat men niet verplicht is te stemmen in België en men ook in het land van verblijf kan stemmen voor de lokale lijsten. Daarenboven zou een schriftelijke verwittiging 350.000 euro gekost hebben. Dat is pas kras zegt het Beerselse parlementslid bij de vorige federale verkiezingen werden de Belgen in het buitenland wel schriftelijk geïnformeerd. Toen kostte dat net geen 2 miljoen euro. Nu gaat het enkel om de Belgen in Europa, niet in de rest van de wereld. Dus is het veel eenvoudiger en goedkoper maar toch vertikt men het.

Weyts merkt op dat 70% van de Belgen in het buitenland Franstalig is, tegenover 30% Vlamingen. Maar enkel voor de federale verkiezingen kan dat de Franstaligen bijkomende zetels opleveren, namelijk in Brussel-Halle-Vilvoorde waar de Franstalige en Vlaamse lijsten rechtstreeks met elkaar concurreren. Voor de Europese verkiezingen ligt de zetelverdeling tussen Vlamingen en Franstaligen daarentegen op voorhand vast. Dat verklaart waarom sommigen met de federale verkiezingen enthousiaster zijn om de kiezers in het buitenland te informeren dan voor de Europese stembusslag concludeert het parlementslid uit Halle-Vilvoorde.

Weyts wijst er tot slot op dat de federale regering wel enkele tienduizenden euros overhad voor een informatiecampagne naar de EU-buitenlanders die in ons land verblijven. Deze kregen eerst een folder en daarna een herinnering in de bus. Allemaal om hen te informeren over hun mogelijkheden om te stemmen in België of in het land van herkomst. In dit geval zijn dus alleen buitenlanders sant in ons eigen land

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be