Stadsdeel Zeeburg


---

Eerste dovenloket geopend op IJburg

22 mei 2009
Op 20 mei opende wethouder Jan Hoek in het Loket Zorg en Samenleven op IJburg de eerste webcam voor doven in Amsterdam. Met behulp van deze webcam kan een doventolk op afstand worden opgeroepen. Tijdens speciale spreekuren kunnen doven terecht bij het Loket Zorg en Samenleven en via deze tolk communiceren met mensen achter de balie. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Wethouder Jan Hoek: 'Als je je niet goed verstaanbaar kunt maken is het soms moeilijk om je weg te vinden in de maatschappij. En daarmee ook in het uitgebreide aanbod van zorg- en welzijnsvoorzieningen. Juist bij het Loket Zorg en Samenleven kun je dan terecht om je vragen te stellen. Met behulp van de webcam kunnen Amsterdammers die gebarentaal spreken in het loket zelf een gesprek voeren met een adviseur, terwijl een tolk op afstand via de webcam het gesprek vertaalt.'

Het is niet toevallig dat de proef plaatsvindt op IJburg. De wijk is zo opgebouwd dat iedereen er kan wonen, werken en leven, ongeacht zijn of haar beperking. Op IJburg zijn tal van speciale woonprojecten. Zo is er een bewonersvereniging speciaal voor dove en slechthorende ouderen. De webcam draagt bij aan de zelfstandigheid van doven. Als de proef een succes wordt, wordt de webcam ook op andere plekken in de stad ingevoerd.

---