Stadsdeel Zeeburg


---

Een volle sprekershoek op de politieke avond

22 mei 2009
De politieke avond van de stadsdeelraad van Zeeburg op 19 mei ging over verschillende onderwerpen. Maar vooral de Sprekershoek trok deze keer veel aandacht.

Een volle en drukke sprekershoek

Mariken de Goede en Netty Gelijsteen pleitten voor het behoud van de douanesteigers en de havenloodsen aan de Entrepothaven. Ze droegen een gedicht voor, en hadden een alternatieve invulling. Onder het motto "behoud de loodsen, de mussen en de mensen" sprak Mariken de Goede "dat er ideekracht en gemeenschap gloort, kom langs en kijk achter die poort, zo'n soort behoud"! Zij nodigden de fracties uit om er met hun verder over te praten.

politiekeavond.jpg (374 Kb)

Erik van de Kraakgroep Oost betoogde tegen het beleid van De Alliantie bij een reeks woningen in de Molukkenstraat. Waar volgens hem op woningen en kamers tegen hoge huren, niet via Woningnet, vooral buitenlandse studenten als tijdelijke bewoners worden geplaatst. "Een schande", zo zei hij, en hij deed een oproep aan de raad om er wat aan te doen. Sommige raadsleden voelden zich duidelijk aangesproken, ook al, zo merkte iemand op, ligt de bevoegdheid bij de Dienst Wonen.

Gerrie Hendrikse wees op een mogelijke groeiende overlast aan het Javaplantsoen door de komst van een jongerenproductiehuis daar. Volgens haar baseerde het stadsdeel zich niet op goede gegevens. Raadsleden zeiden eerst meer te willen weten over deze cijfers van het stadsdeel.

Wat doen we aan armoede?

Kort geleden heeft een commissie onder voorzitterschap van Rutger Koopmans een rapport uitgebracht over armoede en de aanpak daarvan. Hij lichtte op de politieke avond zelf zijn rapport toe en ging met aanwezigen in gesprek. Ook de DWI, de Voedselbank, Civic en Vonk debatteerden mee. "Heeft de politiek genoeg gedaan om armoede te bestrijden, hoe moeten we deze problemen aanpakken"? De raadsleden vonden dit een belangrijk onderwerp, waarover zij in een vergadering van de raadscommissie verder gaan praten.

Wat is de Puccinimethode?

Nee, deze methode gaat niet over de beroemde operacomponist en ook niet over de smakelijke bonbons, maar over hoe de uitvoering van het werk in de openbare ruimte kan worden versterkt en verfraaid. De naam is wel door de bonbons geïnspireerd, want met de juiste ingrediënten zijn goede producten te maken! Aldus vertelden enkele betrokken ambtenaren. Zeeburg gaat aan de slag met deze methode om de buitenruimte te verfraaien.

Europa: stemmen!

Op donderdag 4 juni mogen we naar de stembus voor het Europees Parlement. Europadeskundige Rob Boudewijn legde uit hoe de geschiedenis van de Europese Unie er uit ziet, en hoe de EU bestuurlijk in elkaar zit. Met 27 deelnemende landen, en 26.000 ambtenaren (ter vergelijking: Amsterdam heeft er 15.000), waarvan een groot deel vooral met vertalen aan het werk is. De EU houdt zich met veel verschillende onderwerpen bezig, waarvan sommigen (bananen!) ruim aandacht krijgen en we van andere onderwerpen niet of nauwelijks merken dat het onder Europese regelgeving valt. Hij blikte vooruit op de mogelijke hervorming van de regels over de besluitvorming in de Europese Raad, waar ook de kleine lidstaten het goed blijven doen. Dus allemaal op 4 juni naar de stembus.

De volgende politieke avond is op dinsdag 23 juni. De onderwerpen worden nog bekend gemaakt.


---