Koningin reikt Eremedaille in de Huisorde van Oranje uit aan Gustav Leonhardt

Hare Majesteit de Koningin heeft vanmiddag op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uitgereikt aan Gustav Leonhardt. De Eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van de kunst en wetenschap. Daarnaast heeft de gedecoreerde een bijzondere band met het Koninklijk Huis.

Gustav Leonhardt is klavecimbelspeler, organist en dirigent. Hij is één van de grote Nederlandse denkers over muziekuitvoering en -praktijk en pionier van de authentieke uitvoeringspraktijk. Leonardt is docent klavecimbel op het conservatorium van Amsterdam en organist van de Nieuwe Kerk in die stad. Hij gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa en maakte tournees door de Verenigde Staten, Japan en Australië.

Gustav Bernhardt was lid van het bestuur van Musica '85, de Stichting die het Europees jaar van de Muziek in 1985 organiseerde. Prins Claus was voorzitter. Het concert in de Oranjezaal dat jaar zou het eerste zijn in een reeks van 25 Koninginnedagconcerten. Het laatste concert afgelopen april stond in het teken van Leonardt en zijn betekenis voor het cultureel erfgoed.

In 1980 kreeg Gustav Leonard tezamen met Nikolaus Harnancourt de Erasmusprijs uitgereikt.

Noot voor redacties (