Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Publieksopening van de Operadagen Rotterdam op Katendrecht.

Vrijdagavond 22 mei vanaf 19.00 uur is er op het Deliplein de publieksopening van de Operadagen Rotterdam. Om 21.00 verricht wethouder Dominic Schrijer met behulp van een Chinese draak en vuurwerk de officiële openingshandeling. Aansluitend vindt om 21.30 uur de (wereld)première van Chinees Meisje plaats. Daarnaast zijn er op en rondom het plein vanaf 19.00 uur diverse andere voorstellingen te zien van o.a. De Coolsingers, Ensemble Currende, Han Sung Yoo, Studio Mianilo en meer. De vierde editie van Operadagen Rotterdam van 22 mei t/m 31 mei, staat in het teken van Confrontations. Confrontaties tussen muziekstijlen, tussen gemeenschappen, tussen oost en west. Speciale aandacht is er voor China. In de afsluitende opera wordt er ook een verbinding gelegd door 'changing faces' ookwel 'bian lian' een eeuwenoude kunst of bijzondere discipline uit de Chinese opera te tonen.

Chinees meisje
Gedurende tien dagen presenteren Theater Walhalla en Opera Rotterdam Chinees Meisje. Een theatrale opera wandeling rond het Deliplein, die verhaalt over de geschiedenis van Chinezen op Katendrecht. Theater Walhalla is vertrek- en eindpunt van deze wandeling. Het theater fungeert bovendien 10 dagen lang als Chinees Theehuis waar bezoekers elke middag gratis kunnen genieten van optredens, workshops, films, thee met dim sum en onverwachte ontmoetingen. Voor de drie locaties die met de wandeling worden aangedaan, en die tevens tien dagen zichtbaar zijn voor voorbijgangers, worden installaties of een tentoonstelling gemaakt. Het publiek wordt meegevoerd langs portretten en gezichten van de Chinese gemeenschap in Nederland, van toen, nu en straks. Om de afstand tot (Chinese) opera te verlagen, en de doelgroep te betrekken in het programma, is gekozen voor een gemeenschapsproject. Via een voortraject, een samenwerking van profs met amateurs, een festivalprogramma en een centrale ontmoetingsplek, wordt ontmoeting en deelname gestimuleerd.

Chinese opera blijkt van oudsher een natuurlijk gegeven in het leven van veel Chinezen. Heel anders dan in het Westen, worden vanaf jongs af aan kinderen in China opgevoed met Chinese opera. De Chinese opera vertelt verhalen over de Chinese geschiedenis, cultuur en tradities. Het is een traditionele muziektheatervorm waarin zang, dans en muziek met elementen als acrobatiek, mime, komedie, gevechtskunst, vuurspugen, schminken en prachtige kostuums worden gecombineerd.

CHINATOWN op de Kaap.
Van begin 1900 tot aan de wereldwijde economische crisis in de jaren dertig, ingeleid in 1929 met de ineenstorting van de New Yorkse effectenbeurs, groeide Katendrecht uit tot het grootste Chinatown van Europa. De lotgevallen van de veelal Chinese immigranten op Katendrecht vormen een zowel boeiend als aangrijpend verhaal. Dit historische gegeven fungeert als uitgangspunt voor een aantal manifestaties en voorstellingen. Bij de theatrale Operawandeling CHINEES MEISJE worden bezoekers 's avonds meegevoerd langs drie locaties aan het Deliplein die iets vertellen over verleden, heden en toekomst van Chinezen in Nederland en op de Kaap. Er zijn weer nieuwe, ambitieuze toekomstplannen voor Katendrecht die het Chinese karakter van de wijk een nieuw leven zullen inblazen; er komt een Europees Chinees Handelscentrum en de Chinese Kerk verhuist weer terug naar Katendrecht.