Socialistische Partij

30m2 "minder Brussel"

22-05-2009 * De SP in Groningen heeft vanmiddag op ludieke wijze haar standpunt over Europa duidelijk maken. Ruim 30 leden van die partij verzamelden zich op de Grote markt. Elk van hen had een bord van 1m2 in handen Op dit tableau van borden verscheen eerst 61,6%. Na enkele minuten gaf SP Kamerlid Ewout Irrgang een signaal waarna de SP'ers de borden omdraaiden en de tekst "Nederland wil minder Brussel" verscheen.

Met het percentage van 61,6% refereert de partij aan de uitslag van het referendum over de Europese grondwet. Een overduidelijke meerderheid van de Nederlanders liet toen weten niet meer maar minder Europa te willen.

De SP, een fel tegenstander van de grondwet, contesteert dat vier jaar later de grondwet alsnog grotendeels wordt ingevoerd. SP Kamerlid Ewout IIrrgang: "De uitslag ven het referendum is door partijen als de PvdA en het CDA niet gerespecteerd. Op 4 juni kunnen de inwoners van Nederland zich gelukkig opnieuw uitspreken over Europa. Wij willen met deze ludieke actie laten zien dat de SP geen Superstaat Europa wil met steeds meer markt en minder overheid."