Ingezonden persbericht


PERSBERICHT THE HAGUE JAZZ - 14 april 2009
De 4de editie vindt plaats op 22 en 23 mei in het World Forum Den Haag

Solomon Burke komt naar The Hague Jazz!

Op vrijdagavond 22 mei verzorgt Solomon Burke een extra concert op The Hague Jazz. Verwacht wordt dat Burke zich later die avond aansluit bij het eveneens op het festival spelende De Dijk voor een gastoptreden.

In 2007 behoort Burke's concert op The Hague Jazz tot de hoogtepunten van het festival. De eveneens dit jaar aanwezige Haags/Amerikaanse soulzangeres Rose (o.a. Kraak en Smaak) werd toen uitgenodigd door Burke om het podium met haar te delen. Burke (69) is een legendarisch soulartiest. The King of Rock and Soul wordt naast Ray Charles en Aretha Franklin tot de grote artiesten gerekend die in de jaren vijftig en zestig tot de artiestenstal van de fameuze platenmaatschappij Atlantic behoren. Tijdens het concert op The Hague Jazz op 22 mei belooft Burke tijdloze hits als Everybody Needs Somebody To Love, maar ook songs van het nieuwe album Like A Fire (waarvan de titelsong special voor Burke is geschreven door Eric Clapton) te zingen. Dominee, begrafenisondernemer, koffiehandelaar, soulartiest én vader van 21 kinderen en 88 kleinkinderen Solomon Burke, maakt in de afgelopen jaren een tweede jeugd door. In 2001 wordt Burke ingehuldigd in de Rock 'n' Roll Hall of Fame. Het comebackalbum Don't Give Up On Me wordt in 2002 met een Grammy Award onderscheiden. De opvolgers Make Do What You Got en Nashville worden voor een Grammy genomineerd.

Burke is te horen in projecten van Nederlandse artiesten als Junkie XL (Catch Up To My Step Up) en De Dijk, met wie hij in 2008 Het Moet En Het Zal / Enough Is Enough opneemt voor het album Brussel (hoogste positie in de album top 100: 2). Deze samenwerking resulteert mogelijk in een binnen afzienbare tijd samen op te nemen album. Burke: 'The Dike Rocks!' Huub van der Lubbe: 'De Dijk ziet ernaar uit om opnieuw samen te spelen met rock 'n soul-legende Solomon Burke. Na onze eerste muzikale ontmoeting in 2007, zijn de warme banden tussen De Dijk en de king of rock 'n soul blijven bestaan. Solomon is voor De Dijk een soort talisman. Met Solomon erbij gebeurt er altijd iets bijzonders, iets geweldigs. Je hebt opeens zo het besef dat je in een traditie speelt. Solomon heeft ze allemaal gekend. Je staat te spelen in de voetsporen van al die legendarische figuren, die de muziek gemaakt hebben tot wat ze nu is.'



Ingezonden persbericht