Ingezonden persbericht



---



In opdracht van de stichting BABG heeft DLV Plant in de afgelopen drie jaar het demonstratie project, 'Implementatie van biologische bedrijfssystemen op gangbare akkerbouwbedrijven', uitgevoerd en recentelijk afgerond.

Eind augustus 2005 is door de Stichting BABG (Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling) geconstateerd dat het mogelijk moet zijn om de gangbare akkerbouw meer te laten leren van de biologische landbouw. Dit in het kader van het streven naar het verder verduurzamen van de huidige gangbare akkerbouw. De biologische landbouw is inmiddels een vooruitstrevende volwassen sector. Nieuwe innovatieve technieken zoals gebruik van RTK-GPS voor rijpaden, mechanische onkruidbestrijding, natuurlijke vijanden (FAB), Niet Kerende Grondbewerking en de zorg om bodemvruchtbaarheid zijn in de biologische landbouw al jaren in ontwikkeling terwijl ze destijds slechts mondjesmaat in de gangbare landbouw hun intrede deden.

Vaak gehoord argument was dat de gangbare landbouw en de biologische landbouw twee verschillende sectoren zijn, twee verschillende werelden waarin over elkaar veel vooroordelen heersen. In het project is getracht de wederzijdse vooroordelen weg te nemen.

Centraal binnen dit project stond het bediscussiëren en implementeren van maatregelen uit de biologische landbouw op gangbare bedrijven. Hiervoor zijn vier groepen 'gerekruteerd' in Zuidwest Nederland, te weten een in Zeeuws Vlaanderen, een in de Hoeksche waard en twee in Noord Zeeland.

Bij de start van het project is er bij de deelnemers een nulmeting uitgevoerd. Bij de deelnemers is nogmaals bij het einde van 2007 gevraagd of en welke maatregelen zij wilde implementeren. In het tweede en derde jaar zijn ook activiteiten opgepakt waarbij ook mensen van buiten de intervisiegroep welkom waren. Hierbij zijn ook innovatieve kansrijke maatregelen gedemonstreerd en bediscussiëerd (GPS, mechanische onkruidbeheersing, rijpaden, UV belichting, aanleggen vals zaaibed, gebruik van natuurlijke vijanden, gebruik van vaste mest of compost, minimale grondbewerking etc.) Aan het einde van het project is nogmaals aan de deelnemers gevraagd welke maatregel men over heeft genomen of over wil nemen. Na de aarzelende start gaf nu vrijwel allen aan een of meer maatregelen te hebben overgenomen of in de nabije toekomst te willen over nemen. Het aantal gangbare boeren wat gebruik maakt van RTK-GPS en mechanische onkruidbestrijding lijkt duidelijk toe te nemen.

Aan het einde van het project is er aan de deelnemers (meer dan 120) gevraagd welke maatregelen zij op hun bedrijf reeds hebben geïmplementeerd of willen gaan implementeren. De evaluatie is uitgevoerd over alle deelnemers heen, dus niet per groep. Alhoewel er per groep wel met verschillende thema's is gewerkt kan dit dus onderling mogelijk verschillende liggen. Aan de deelnemers is gevraagd wat zijn van de volgende maatregelen voor hun bedrijfsvoering vonden:


. Mechanische onkruidbestrijding

. Gebruik GPS

. Gebruik Rijpaden

. Beperking Grondbewerking

. Aanleg vals zaaibed

. Gebruik vaste mest of compost

. Gebruik natuurlijke vijanden vanuit akkerranden

Hieruit kwam de volgende grafisch weergegeven acceptatiegraad naar voren bij de betrokken deelnemers:

Dit geeft aan dat men, mits op een juiste manier aangeboden, juist wel openstaat voor nieuwe innovatieve technieken, ook al zijn die afkomstig uit de biologische landbouw.

Het blijft voor een deel van de boeren soms lastig om geconfronteerd te worden met biologische landbouw en met duurzame technieken. Sommige zien dit als veroordeling van hun eigen werkwijze. Implementeren van dergelijke technieken kan pas echt succesvol zijn als akkerbouwers het gevoel krijgen dat de techniek het bedrijf verder helpt. Communicatie is niet succesvol als akkerbouwers denken dat ze in een richting worden gestuurd.

Het eindverslag zal binnenkort verschijnen op de website van DLV Plant, www.dlvplant.nl en op www.babg.nl.

Gezien het enthousiasme van de deelnemers enerzijds en anderzijds de uitdagingen die er zijn m.b.t. het verduurzamen, ook op het gebied van de uitstoot van CO2 en lachgas, zou een dergelijk initiatief een vervolg moeten krijgen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Europese Unie.

DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren . Haar activiteiten richten zich op advies, onderzoek, projecten zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten, creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 160 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl