Platform tegen invasieve exoten opgericht


`Overheid laks met aanpak schadelijke uitheemse planten en dieren'

AMSTERDAM, 20090519 -- De overheid doet te weinig aan de preventie en bestrijding van schadelijke planten en dieren, die in Nederland worden ingevoerd en zich vervolgens hier vestigen en verspreiden. Hoewel de schade aan natuur en milieu evident is, weigeren natuur- en milieuorganisaties hier werk van te maken. Daarom wordt op vrijdag 22 mei, tijdens de Dag van de invasieve exoten, de oprichting van het Platform Stop invasieve exoten bekendgemaakt.

Invasieve exoten zijn planten en dieren die door menselijk toedoen vanuit andere werelddelen (zoals Azië en Noord-Amerika) in Nederland terechtkomen. Doordat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Voorbeelden zijn de nijlgans, de halsbandparkiet, het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, de Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop en diverse exotische waterplanten, zoals parelvederkruid en watercrassula. Voor verreweg de meeste invasieve exoten geldt dat de overheid niets doet aan preventie van de import en ook geen actie onderneemt om gevestigde populaties te bestrijden.
De soorten kunnen op allerlei manieren schade aanrichten aan bijvoorbeeld natuur, milieu, gezondheid, welzijn, waterbeheer en recreatie. Indien onvoldoende wordt ingegrepen is de populatie niet meer uit te roeien en is de schade onomkeerbaar.
Hoewel invasieve exoten een van de grootste bedreigingen vormen voor de biodiversiteit, willen natuur- en milieu dit onderwerp niet oppakken. Daarom heeft Wilfred Reinhold, die sinds 2006 onderzoek doet naar het overheidsbeleid rond invasieve exoten, het initiatief genomen tot oprichting van het platform Stop invasieve exoten. Dit wordt bekend gemaakt op tuinpark Amstelglorie te Amsterdam, waar tijdens de Dag van de invasieve exoten (22 mei) vanaf 13.30 uur een lezing en excursie zal plaatsvinden.
Tijdens die bijeenkomst wordt ook de website www.invasieve-exoten.nl gelanceerd, met achtergrondinformatie over de problematiek, de aanpak door de overheid en factsheets over een aantal van de meest beruchte soorten die in Nederland voorkomen.
Door het hele land kunnen op 22 mei invasieve exoten worden geteld om een beter beeld te krijgen van de soorten en aantallen die hier voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op www.exotentellen.nl.





Platform Stop invasieve exoten