Ingezonden persbericht


Tentoonstelling Yksi Expo in Bratislava

Yksi Expo, onderdeel van Yksi Ontwerp, Winkel en Expo te Eindhoven, organiseert een tentoonstelling in Bratislava, Slowakije, die te zien zal zijn van 22 mei tot en met 7 juni. De expositie vormt een onderdeel van het festival Re:made in Holland met muziek, dans, kunst en design. Het evenement, dat mede tot stand komt door inbreng van de Nederlandse ambassade in Bratislava, zet de schijnwerpers op creativiteit, design en duurzaamheid als handelsmerk van Nederland.

Yksi Expo toont in Bratislava een verzameling verrassende objecten en ontwerpen van Nederlandse ontwerpers die zijn geïnspireerd door de fiets of vervaardigd van fietsonderdelen, van handtasje en karpet gemaakt van fietsbanden tot kroonluchter opgebouwd uit fiets-wielen. Deze creatieve uitingen vormen deels een reactie op de massaproductie of de doorgedraaide wegwerpmaatschappij. In ieder geval helpen ze de bezoeker om op een andere manier naar de realiteit te kijken of de omgeving te beleven. De objecten waren in 2008 te zien bij Yksi Expo in het Designhuis te Eindhoven, gelijktijdig met de expositie Fiets. Leonne Cuppen van Yksi was destijds curator van beide tentoonstellingen. Ook van de expositie Fiets wordt een selectie van een tiental fietsen gepresenteerd in Bratislava.

De expositie is te zien bij de Designfactory, Bottova 2 Bratislava van 22 mei tot 7 juni. Voorafgaand aan de opening verzorgt curator Leonne Cuppen op 22 mei om 18.00 uur een rondleiding.

Over de deelnemende ontwerpers:

Goof van Beek, student aan de Design Academy, toont een kruk waarbij oude materialen een nieuwe functie krijgen. Het rubber bloemenkleed van Jacqueline Petit is gemaakt van binnenbanden van fietsen en is een onderdeel van de installatie Binnen-Buiten. De ketting kast van Michiel Martens laat je nadenken over het evenwicht tussen objecten. Monique Deen exposeert de lamp Verplaatsbaar licht, inderdaad te verplaatsen via een wiel aan het plafond. KREJCI Amsterdam staat voor een combinatie van innovatief en helder design, gebruik makend van ongewone materialen zoals gebruikte fiets binnenbanden. De serie handgemaakte producten hebben een ruige, aantrekkelijke uitstraling. Na het afronden van zijn studie Industrieel Ontwerpen reisde Jan Willem van Breugel op de fiets door Azië. Daar ontstond het idee voor Wheels-on-Fire, een kroonluchter op basis van een hergebruikt fietswiel. Orlando Tjin Asjoe laat zijn inmiddels klassieke kapstok zien, opgebouwd uit bagagedragers. Rico Souren zag een stoel in een afgedankte fiets. Zo ontstond Ocir met een comfortabele zit door de opgepompte fietsbandzitting. Chris Lebens heeft een fietsframe in mootjes gehakt waardoor er een stoer halssieraad ontstaat. Sasja Saptenno ontwerpt accessoires die je van vorm kunt veranderen. Je draait ze om je vingers of je elastiekt er de Eiffeltoren mee. De rubberen binnenbanden nodigen uit tot het creëren van allerlei organische vormen. Object Cocon van Roos Gompert prikkelt op verschillende manieren: de kraan doet denken aan water, de fietsbanden associeer je met lucht. Yksi Ontwerp toverde een fietsbel om in een soort speeldoosje, door de belbeweging te maken klinkt er geen belgeluid maar rent de hond achter de worst aan of fietst de eenzame fietser een rondje. Light Rapido van Wim van Zandvoort bestaat uit een eurostekkersnoer met schakelaar die precies in een oude binnenband past. Een zwartgelakte haspel, waarover de band op/afgerold en gefixeerd kan worden, geeft een heldere en dynamische vloer/wand lamp. Het roomstelletje Chico van Jaqueline Couwenberg pronkt op de mooi gedekte tafel bij de gezellige koffie uurtjes. Een fietsbel en een fietslamp vormen de mal van deze, uit porselein gemaakte melk en suiker pot.