Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 20 mei 2009

Kenmerk 105

Amsterdams leven op Biodiversiteitskaart

Amsterdammers kunnen met een kaart op zoek naar biodiversiteit in en om de stad. De kaart is gemaakt vanwege de internationale dag van de Biodiversiteit (Verenigde Naties) op 22 mei.

Biodiversiteit betekent: Al het biologische leven om ons heen: dieren, planten en micro- organismen. Mensen zijn ervan afhankelijk. Biodiversiteit levert grondstoffen voor voedsel, energie en woningen. Het leven - ofwel de biodiversiteit - in de bodem helpt de bodem in stand te houden. Bossen helpen om water en bodem vast te houden en zorgen zo voor bescherming tegen erosie en overstromingen. Biodiversiteit helpt ook het klimaat te reguleren. "Daarnaast is biodiversiteit belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van mensen," aldus wethouder Vos (Openbare Ruimte en Groen), die ook lid is van de landelijke taskforce biodiversiteit.

Biodiversiteit op kaart en website
De biodiversiteitskaart met voorbeelden van biodiversiteit in de stad is bijgevoegd en is ook geplaatst op www.dro.amsterdam.nl. Op deze site staat uitgebreide uitleg over de plekken op de kaart. Amsterdam heeft karakteristieke natuurwaarden die zij wil beschermen. In onder meer brak- en zoetwater, in parken, bermen en taluds, op kademuren en veenweiden komen ruim 10.000 soorten planten en dieren voor. Hiervan worden ruim 300 soorten specifiek beschermd door de Flora- en faunawet. Op de nieuwe site www.flora-fauna.amsterdam.nl is te zien waar de 90 `zwaarst' beschermde soorten in de gemeente zijn te vinden. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die op deze manier de beschermde natuur zichtbaar maakt. De site is vooral bedoeld voor medewerkers van de gemeente Amsterdam, maar is ook door inwoners eenvoudig te raadplegen. De site is onderdeel van de Amsterdamse gedragscode van de Flora- en Faunawet. Naar aanleiding van de Flora- en Faunawet heeft Amsterdam een gedragscode opgesteld. In de gedragscode worden maatregelen aan de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwprojecten en beheer zodanig gekoppeld, dat enerzijds de bescherming van soorten wordt gewaarborgd en anderzijds de gemeente haar taken op de juiste wijze kan blijven vervullen. De gedragscode is een overeenkomst met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin vrijstelling van de ontheffingaanvraag voor specifieke beschermde soorten is geregeld.

Inzet van Amsterdam voor biodiversiteit
De gemeente heeft de afgelopen jaren in biodiversiteit geïnvesteerd via diverse beleidsmaatregelen en door concrete projecten als: de bescherming en ontwikkeling van natuur (bijvoorbeeld Groene As, Geuzenbos, Brettenzone en Ecologische Verbindingszone Bovendiep), postzegelparken en buurtgroen, de Jan Wolkerstuin (een speeltuin waar kinderen natuur kunnen ontdekken) en Proeftuin Amsterdam (het stimuleren van regionale en stadslandbouw).

Pb-105

.