Ingezonden persbericht


TRE voldoet aan eis AFM
"Publicatie is mosterd na de maaltijd"

Bussum, 22 mei 2009 - TRE Investments VI, een Nederlandse projectontwikkelaar die haar activiteiten financiert met obligatieleningen, heeft nogmaals informatie aan beleggers verstrekt na een verzoek daartoe van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM deed dit verzoek op basis van de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc), die op 15 oktober 2008 in werking is getreden.
De nieuwe wet verplicht partijen aan consumenten alle informatie te verstrekken die de consument nodig heeft om een weloverwogen keuze te maken over een financiële dienst of activiteit. Als dat niet gebeurt, kan de AFM onder dreiging van oplegging van een zogenaamde last onder dwangsom afdwingen dat deze informatie wordt verstrekt, hetgeen zij ook heeft gedaan bij TRE Investments VI.
De vennootschappen van TRE Investments onderschrijven het doel van optimale informatieverschaffing. TRE Investments VI heeft naar haar mening deze informatie ruimschoots verstrekt. Om aan het verzoek van de AFM te voldoen, werd 18 mei jongstleden nogmaals informatie in een brief aan de beleggers overgelegd. Daarmee heeft TRE Investments VI aan de eis van de AFM voldaan en heeft de AFM laten weten dat TRE Investments VI de dwangsom niet hoeft te betalen. Toch heeft de AFM laten weten over te gaan tot publicatie van het opleggen van de last onder dwangsom.
TRE Investments werkt aan een reorganisatie waarbij de belangen van de huidige obligatiehouders vooropstaan. De AFM is hier in een recent overleg over geïnformeerd. TRE verwacht het goede overleg met de toezichthouder hierover te kunnen voortzetten.
Gert Jochems van Financial Markets Conduct licht de toezichthoudende aspecten van deze opvallende zaak toe: "Er kan worden betwist of de nieuwe wet wel van toepassing is op informatie van voor 15 oktober 2008. Voor de zekerheid heeft TRE Investments VI bovendien deze week aan haar beleggers nogmaals informatie kenbaar gemaakt. Er is daardoor geen reden meer om een last onder dwangsom op te leggen. De AFM heeft begrepen dat het juist in het belang van de zittende obligatiehouders is dat geconcentreerd aan de herstructurering gewerkt wordt. De gesprekken met de toezichthouders van de AFM hierover verlopen zeer constructief. We zijn dan ook verbaasd dat de AFM alsnog tot publicatie van de last onder dwangsom wil overgaan, zeker nu de AFM heeft bevestigd dat de dwangsom niet hoeft te worden betaald doordat TRE Investments VI inmiddels de vereiste informatie heeft verstrekt. De publicatie van de AFM is daarmee achterhaald."
Voor achtergrond informatie kunt u contact opnemen met Financial Markets Conduct, Astrid van der Put, (06) 30 16 64 27