Ingezonden persbericht


Cannes, 22 mei 2009

The Silent Army met staande ovatie ontvangen op Cannes Film Festival

Marco Borsato benadrukt belang van de inhoud van de film

The Silent Army, de internationale versie van Wit Licht, heeft grote indruk gemaakt op de internationale pers in Cannes. De film werd ontvangen met een minutenlange staande ovatie door het aanwezige publiek. Hoofdrolspeler Marco Borsato nam dankbaar het applaus in ontvangst, maar benadrukte dat het om de ínhoud van de film gaat. Als ambassadeur van War Child werd de zanger meermalen geconfronteerd met de problematiek van (voormalig) kindsoldaten. Het inspireerde hem om samen met regisseur Jean van de Velde een speelfilm te maken over het lot van deze kinderen.

War Child is van het begin af aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van de film. Zo zette de organisatie inhoudelijke kennis en expertise in om het verhaal zo authentiek mogelijk te kunnen weergeven. Ook hebben acteurs meegelopen in projecten van War Child om zich op hun rol voor te bereiden en is voor de film geput uit waargebeurde verhalen van kinderen uit programma's van War Child. Een aantal van de acteurs was tijdens hun jeugd zelf kindsoldaat.

Kon Kelei, voormalig kindsoldaat uit Soedan en acteur in de film, is aanwezig in Cannes. Hij is geraakt door alle aandacht voor The Silent Army. "De problematiek van de film kan volgens het publiek hier niet genoeg aandacht krijgen," aldus Kon, die ook voorlichter is van War Child en in Nederland woont en studeert. "De mensen zijn ook enthousiast over de vorm van de film, waardoor het onderwerp van kindsoldaten toegankelijk wordt en toch confronterend blijft."

250.000 kindsoldaten
War Child is zeer verheugd met de vertoning van de film tijdens het filmfestival in Cannes omdat daarmee de situatie van kinderen in oorlogsgebieden, en in het bijzonder van kindsoldaten, internationaal onder de aandacht wordt gebracht van een nog breder publiek. Dat is hard nodig, want nog steeds worden wereldwijd 250.000 kinderen ingezet als kindsoldaat.

The Silent Army / Wit Licht
The Silent Army is de internationale versie van Wit Licht. De film stelt de problematiek van het ronselen en het gebruik van kindsoldaten in Afrika aan de orde. De inspiratie voor de film kwam mede voort uit het ambassadeurschap voor War Child van hoofdrolspeler Marco Borsato.

War Child investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen die getroffen zijn door oorlog. Creativiteit, sport, onderwijs en participatie staan in onze aanpak centraal.


---