Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2009
Burgemeester Rombouts verbiedt demonstraties van NVU en Comité rascisme nee

Burgemeester Rombouts heeft vandaag besloten dat de voorgenomen demonstratie van de NVU en de aangekondigde tegendemonstratie van het Comité rascisme nee op zaterdag 23 mei aanstaande beide worden verboden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het voorkomen van wanordelijkheden en het belang van een goed verloop van het verkeer. Dit heeft burgemeester Rombouts vandaag schriftelijk meegedeeld aan de NVU en het Comité rascisme nee.

In een brief geeft de burgemeester aan dat uit adviezen van de politie blijkt dat handhaving van de openbare orde een volstrekt disproportionele politie inzet zal vergen. Bovendien wordt een groot aantal demonstranten verwacht in een Hemelvaartweekend waarin het extra druk zal zijn in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Bovendien is er geenszins een garantie voor een vreedzaam verloop.

Het scheiden van de demonstraties door een ander aanvangstijdstip en een andere locatie te verplichten, acht de burgemeester geen reële optie. Het "Comité racisme nee" heeft namelijk een tegendemonstratie aangekondigd met als doel het fluiten en overstemmen van de betoging van de NVU. Ervaringen uit andere steden leren dat ondanks dat er afspraken zijn gemaakt en ondanks dat er sprake is van fysieke barrières tussen beide groepen demonstranten, er toch gezocht zal worden naar de confrontatie. De politie verwacht niet dat een dergelijke confrontatie kan worden tegen gegaan.