Friese waterschappen

bestaan!

Lauwersmeer viert veertig jaar bestaan!

woensdag, 20 mei 2009

Wetterskip Fryslân zet op zaterdag 23 mei 2009 het gemaal Dongerdielen in Ezumazijl open voor publiek. Benieuwd naar het ontstaan van het Lauwersmeer? Bezoek dan ook de expositie op de proefboerderij met het `madurodam' van het gebied. Wetterskip Fryslân heeft in de proefboerderij een stand, samen met Noorderzijlvest. Er zijn zelfs fietsroutes langs alle activiteiten op die dag uitgezet. Kortom: een dag met vol vertier, klimtoren, ballonnenwedstrijd, live muziek, poppentheater, traditionele garnalenpelster en `per trekker' naar de Zoutkamperplaat!

Het is 23 mei precies 40 jaar geleden dat Koningin Juliana het laatste caisson in de dijk tussen Fryslân en Groningen plaatste. Met de aanleg van de dijk ontstond een nieuw gebied dat uitgroeide tot een waardevol gebied voor recreatie en toerisme, natuurontwikkeling, landbouw en defensieactiviteiten.

Het 40-jarig jubileum wordt dus volop gevierd! Onder de vlag van `Lauwersmeer40' bieden ondernemers en organisaties, waaronder het Wetterskip, bijzondere activiteiten voor inwoners en bezoekers van het Lauwersmeergebied. Lees er alles over via
http://www.lauwersmeer40.nl/!

In Ezumazijl legt de rayonbeheerder de bezoekers alles uit over de werking van het authentieke gemaal, de nabij gelegen oude zeesluizen en het verschil in de waterpeilen. Natuurlijk staat de koffie klaar!

Het uit 1931 stammende gemaal deed tot 1969 dienst als zeesluis. Nu zorgt het gemaal voor een goede afwatering van een deel van de provincie Fryslân. In de kelder van het gemaal zijn vijf gedenkstenen ingemetseld. Een mooie plek om de stenen tegen weersinvloeden te beschermen. De in prima staat verkerende stenen met tekst vermelden historische momenten van het gemaal in Ezumazijl.

Graag tot zaterdag 23 mei van 10.00 - 16.00 uur!