Rechtbank 's-Hertogenbosch


NVU mag demonstreren in âs-Hertogenbosch

âs-Hertogenbosch, 22 mei 2009 - De Nederlandse Volksunie (NVU) mag zaterdagmiddag 23 mei 2009 langs een bepaalde route demonstreren in âs-Hertogenbosch. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch zojuist bepaald.

De demonstratie mag plaatsvinden van 13.00 uur tot 17.00 uur langs de volgende route: Leonardo da Vinciplein, Leeghwaterlaan, Onderwijsboulevard, Weidonklaan, Gassedonklaan, Dertien Loten, Simon Stevinweg, Onderwijsboulevard, Leeghwaterlaan, Leonardo da Vinciplein. De demonstratie mag zich niet begeven aan de centrumzijde van het NS-station in âs-Hertogenbosch.

De burgemeester van de gemeente âs-Hertogenbosch had de aangekondigde demonstratie verboden. De voorzieningenrechter overweegt dat een demonstratie slechts in uitzonderlijke situaties vooraf mag worden verboden. Het uitgangspunt dient te zijn dat de burgemeester de betoging van NVU - die, naar ervaring in andere plaatsen leert, doorgaans in overeenstemming met de voorschriften verloopt - de nodige politiebescherming behoort te bieden om de demonstratie doorgang te doen vinden. Hierop geldt een uitzondering als er een situatie van bestuurlijke overmacht dreigt te ontstaan. Daarvan is sprake als een betoging naar redelijke verwachting gepaard gaat met wanordelijkheden op zodanige schaal dat er niet voldoende politie ingezet kan worden om daaraan het hoofd te bieden. De burgemeester zal als hij een betoging verbiedt moeten aantonen dat hij zich in voldoende mate heeft ingespannen om te onderzoeken of een vreedzaam verloop van de aangekondigde demonstratie mogelijk is.

Gelet op alle overwegingen in onderlinge samenhang bezien is de voorzieningenrechter van oordeel dat de burgemeester onvoldoende concreet heeft aangetoond dat de verwachte wanordelijkheden zullen leiden tot een situatie van bestuurlijke overmacht en dat deze slechts kunnen worden voorkomen met een disproportionele politie-inzet.

LJ Nummer

BI4755

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 22 mei 2009 Naar boven