Balkenende neemt zaterdag schilderijen in ontvangst te Domburg

21/05/2009 12:41

Bureau A tot Z

XXL ART

Extra Large Art Projects

Domburg, 21 mei 2008

PERSBERICHT

PREMIER BALKENENDE NEEMT ZATERDAG EERSTE PANORAMA SCHILDERIJEN KUSTVERZWARING IN ONTVANGST TE DOMBURG

Komend weekend zal premier Peter-Jan Balkenende de eerste twee panoramaschilderijen van de Nederlandse kust in ontvangst nemen. Dit doet hij op zaterdag 24 mei om ca. 17.30 op het strand te Domburg tezamen met de burgemeester van Veere. De KNRM van Westkapelle zal de kapitale doeken aan land brengen. De feestelijke gebeurtenis omkleedt de officiële opening van de Schildersweek Domburg, die dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden in de voormalige kunstkolonie te Walcheren. De panoramaschilderijen zijn de eerste resultaten van het project Ku(n)stwerken van XXL ART.

Als gevolg van de stijging van de waterspiegel loopt Nederland in de toekomst verhoogd risico voor watersnoodrampen. Om deze reden is Rijkswaterstaat in samenwerking met kustgemeenten en provincies bezig met verhoging en versterking van de Nederlandse kust. Begonnen is reeds met de zogenoemde Zwakke Schakels. Over circa 15 jaar zal daardoor de Nederlandse kust niet meer hetzelfde zijn.

De Stichting XXLART (Extra Large Art Projects) heeft het plan opgevat om in 2009-2010 de gehele Nederlandse kust te documenteren. Dat gebeurt door een groep kunstenaars van verschillende nationaliteiten. Deze hedendaagse figuratieve kunstenaars schilderen vanaf een boot de kustdorpen en het strand op panoramische doeken van 250 bij 50 centimeter. Het project, dat de naam Ku(n)stwerken heeft gekregen, is vorig jaar in september gestart in Cadzand-Bad. Van 11-28 mei wordt de gehele kust van Walcheren vastgelegd. Daarna zullen de andere provincies volgen.

In totaal zullen zo'n 140 werken ontstaan. Hiermee ontstaat een artistiek hoogwaardig tijdsbeeld van de Nederlandse kust tijdens de uitvoering van de kustverzwaring. Van 14 juli tot 30 augustus zullen de schilderijen die op Walcheren zijn ontstaan, te zien zijn in de Grote Kerk te Veere. Een belangrijk onderdeel van het project is een educatief programma met betrokken basisscholen, een toeristisch programma, een publicatie en een dvd.

De schilderijen van de kust van Domburg zijn vervaardigd door Ernst Voss (1959), schilder uit de voormalige After Nature Groep, en Juergen Leippert (1944), de bekende Duitse kunstenaar die momenteel geeerd wordt met een overzichtstentoonstelling in het Katwijks Museum.

Ter gelegenheid van de opening van de Schildersweek Domburg zullen de panorama's van de voormalige kunstkolonie in ontvangst genomen worden door premier Jan Peter Balkenende. De KNRM Westkapelle zal de doeken aan land brengen. De reddingsmaatschappij zet daarvoor haar boot Uly in, terwijl reddingswerkers in overlevingspakken de kunstwerken door het water naar het strand zullen dragen. De panoramaschilderijen zullen tentoongesteld worden in het Badpaviljoen aan de boulevard van Domburg.

DATUM

zaterdag 23 mei 2009 om circa 17:30

LOCATIE

strand Domburg t.o. het Badpaviljoen

AANWEZIG

Minister-President J.P. Balkenende en Burgemeester R.J. van der Zwaag

PROJECT

Uitvaren

11-28 mei, dagelijks vanaf Neeltje Jans

Expositie panorama's XXL ART

Schilderijen Walcheren: 14 juli-30 augustus Grote Kerk te Veere

Expositie schilderijen SCHILDERSWEEK DOMBURG

Schilderijen Domburg en omgeving: zaterdag 23 mei vanaf 18:00 uur t/m 9 juli in Hotel Duinheuvel te Domburg (zie www. schildersweek.nl)

Sponsors

Het project Ku(n)stwerken is een initiatief van XXL ART en wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Royal Talens, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Zeeland, de gemeente Veere en de stichting Renesse. Onderdelen te Zeeland worden georganiseerd in samenwerking met de Stichting Art en Performance Domburg, WAKker Veere, kunsteducatie Walcheren, de Grote Kerk te Veere en de Vogelbescherming Nederland.





http://www.xxlart.com