Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Purmerend, 19 mei 2009

8e editie Reuring Festival Purmerend
Dinsdag 23 juni t/m zondag 28 juni 2009

Zes dagen lang genieten van theater, dans en muziek
Reuring Festival Purmerend biedt volop variatie

Van dinsdagavond 23 juni tot en met zondag 28 juni barst in Purmerend voor de 8e achtereenvolgende keer het Reuring Festival los. Reuring is een internationaal zomerfestival waar jaarlijks tienduizenden bezoekers komen genieten van het zeer gevarieerde programma. Zes dagen lang biedt Reuring spektakel, theater, dans, muziek en straattheater op bijzondere locaties, rond het festivalhart in de binnenstad en in het Leeghwaterpark. De meeste optredens zijn gratis te bezoeken. Ruim 60 groepen, uit binnen- en buitenland, verzorgen samen in 2009 meer dan 100 optredens. Op zondag 28 juni sluit Reuring traditiegetrouw groots af met het gratis toegankelijke popfestival Reuring Cityslam.

Reuring opent met betoverend spektakel 'Malaya'
Het openingsprogramma start om 20.45 uur op de Kaasmarkt met het spetterend optreden Fanfare Jo Bithume uit Frankrijk. Aansluitend nodigt Close-Act iedereen uit mee te trekken met een zilverkleurig, futuristisch reisgezelschap. Bij Malaya is men geen toeschouwer meer, maar deelnemer in de strijd. De acteurs en mobiele objecten bewegen dwars door het publiek, dat zich op haar beurt een weg zoekt tussen de obstakels. Malaya neemt iedereen mee in een eindeloze reis met onbekende bestemming. Alleen het orakel kent het einddoel. Zij reist met hen mee, zweeft door hun dromen en wijst hen de weg. Na dit betoverende spektakel zal het gezelschap van Jo Bithume met hun swingende muziek iedereen op het slotbal opnieuw verleiden om in beweging te komen. Op de openingsavond kunnen festivalgangers bovendien alvast een keuze maken uit drie verschillende locatievoorstellingen.

Reuring in de Stad
Doordeweeks is er elke dag Reuring in de binnenstad van Purmerend. Reuring heeft dit jaar acht locatievoorstellingen in petto. De gekozen plek of de omgeving geven locatievoorstellingen een speciale meerwaarde. Naast de locatievoorstellingen kan iedereen genieten van veel gratis muziek en theater. Van dinsdagavond tot en met donderdagavond zijn er voorstellingen en concerten op tal van locaties in de stad én in het festivalhart op de Kaasmarkt/Waagplein. Op woensdag is er overdag een speciaal programma voor kinderen. De zaterdag is steevast straattheaterdag. Een keur aan internationaal vermaarde artiesten bevolkt vanaf een uur of twaalf de straten, markten en pleinen van de binnenstad.

Reuring in het Park
Reuring strijkt dit jaar zowel op vrijdag- als op zaterdagavond neer in het sfeervolle Leeghwaterpark met live muziek en diverse theateracts, waaronder koorddanser David Dimitri, Leandre & David en Zinderling. Op vrijdagavond klinken de warme klanken van Mala Vita en Sensual door het park. Op de jaarlijks terugkerende 'Tribute Night' staan zaterdagavond Queenmania en de Anouk Tribute Band op het programma. De zondag begint om 12:00 uur met een peuterconcert in het amfitheater. Het amfitheater zal daarna een verrassende metamorfose ondergaan en wordt omgedoopt tot Dance Arena voor Reuring Cityslam. Diverse Dj's waaronder Boemklatsch en Kraak en Smaak (Dj-set) krijgen vanaf 15:00 uur een ereplaats op de tribune, zodat de hele arena vrij is als dansvloer.
Dit jaar is voor het eerst meer theater te zien tijdens Reuring Cityslam tussen 13:00 en 18:00 uur. De hoofdact is Bencha Theater, die show steelt met een spectaculaire act aan een kraan hoog boven het publiek, ondersteund door live muziek op het podium. Andere namen die op Cityslam verwacht worden zijn: The Sheer, die net een nieuw album uit heeft gebracht, en drie van de aanstormende talenten in Nederland op dit moment rijk is; Dio, Bertolf en Miss Montreal. De Jeugd van Tegenwoordig valt dit jaar de eer te beurt om met met hun onnozele maar vlijmscherpe teksten en extreem dansbare beats Reuring Cityslam 2009 af te sluiten.

Programma
Zes dagen lang Reuring in Purmerend, mis het niet! De meeste optredens tijdens Reuring zijn gratis. Hiervoor hoeft niet gereserveerd te worden. Voor de voorstellingen op bijzondere locaties wordt een bescheiden toegangsprijs gevraagd. De festivalhit Live on Steeg is uitverkocht, maar Reuring biedt nog veel meer moois. De locatievoorstellingen staan sinds 29 april op de website. In eind mei volgt de rest van het programma. De Reuring Festivalkrant wordt half juni in de regio Waterland thuisbezorgd. Kijk voor actuele informatie over alle voorstellingen en locaties op www.reuring.com.

Kaartverkoop locatievoorstellingen vanaf woensdag 29 april
- via het internet op www.reuring.com of www.depurmaryn.nl.
- bij Theater de Purmaryn aan de kassa tijdens openingsuren.
- vanaf een half uur van tevoren aan de kassa op de locatie op de voorstellingsdag, zolang de voorraad strekt.