Ingezonden persbericht


Persbericht
13 mei 2009

Wereldpremière Diepvlees bij Operadagen Rotterdam 2009

Tijdens de Operadagen Rotterdam 2009 presenteert WILco de wereldpremière van DIEPVLEES, een afluisteropera voor vier zachtzingende mannen, twee harpistes en een paar kilometer magnetische band. De première vindt plaats op zaterdag 23 mei in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg en is een coproductie met Nieuw West en Productiehuis Rotterdam.

De geheime vleeskeuringsdienst doet onderzoek naar de dood van Igor Kurzweiler (Marien Jongewaard), directeur van de firma Diepvlees. Hij is dood gevonden op zijn bureau met een hap vlees uit zijn dij. Langzaam ontrolt zich de reconstructie van de bizarre dood van een paranoïde mens, leidend tot een onalledaagse apotheose van dansende varkens en een zingend stuk mensenvlees. Deze reconstructie levert een hilarisch beeld op van menselijke lafheid en maatschappelijke gespletenheid. Hoever kunnen we doordringen in andermans geheimen? En snijden we daarbij niet ook in ons eigen vlees?

WILco maakt muziektheater, of zoals zij zelf zeggen `Opera-Met-Andere-Middelen'. Een nieuw collectief onafhankelijke muziektheatermakers met een voorliefde voor technisch-theatrale én wereldlijke machtsverhoudingen, die ze vermaken tot onvoorspelbare onzekerheden. Onhoorbare gedachten worden hoorbaar en grote zaken maken ze klein en fysiek meeslepend. Wilco maakt luidsprekers tot zachtzangers en hardzingers tot mompelaars.

WILco is het trio Huba de Graaff (componist), Erik Ward Geerlings (schrijver, regisseur) en Bart Visser (ontwerper beeld, installaties, regisseur) dat eerder bij Productiehuis Rotterdam de succesvolle voorstellingen Lautsprecher Arnolt (2005) en De dood van Poppaea (2006) maakte.

Compositie en opnames Huba de Graaff
Tekst en regie Erik-Ward Geerlings Installatie, beeld en regie Bart Visser
Spel Marien Jongewaard, Jan Elbertse, Job Hubatka en Juda Goslinga
Harp Duo Bilitis: Ekaterina Levental en Eva Tebbe Recorded saxorkest Vento do Norte
Productie WILco, i.s.m. Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg) en Nieuw West

Voorstellingsdata
vr 22 mei 20.00 uur (try-out)
za 23 mei 21.00 uur (première)
wo 27 t/m za 30 mei 20.00 uur
Tournee van 24 september t/m 24 oktober 2009