Ingezonden persbericht


Nr. 143

Hilversum, 20 mei 2009

BLAUW BLOED VOLGT NOORSE ROYALS OP FEESTDAG
Blauw Bloed, zaterdag 23 mei om 19.35 uur op Nederland 2

Aankomende zaterdag 23 mei komt Blauw Bloed vanuit Noorwegen. Koning Harald, koningin Sonja, prins Haakon, prinses Mette-Marit en hun kinderen vieren publiekelijk de nationale feestdag. Wat Koninginnedag voor Nederlanders is, is voor Noren deze dag waarop in 1814 de Noorse grondwet werd ingevoerd. Massaal gaan de mensen in traditionele kledij de straat op. Zo ook prins Haakon en prinses Mette-Marit. Presentator Jeroen Snel volgde de Noorse royals de hele dag van nabij. Uiteraard gebeurde er ook in Nederland veel op koninklijk gebied. Koningin Beatrix onthulde dinsdag in de tuin van paleis Soestdijk twee standbeelden van haar ouders, koningin Juliana en prins Bernhard. De beelden, die werden gemaakt door beeldhouwer Kees Verkade, moeten de herinnering aan Juliana en Bernhard levend houden. Verder opnieuw aandacht voor de film The Young Victoria. Na lang wachten ging de rolprent, die mede is geproduceerd door Sarah Ferguson, de ex-vrouw van de Britse prins Andrew, in première in Nederland. Ferguson raakte geïnspireerd door het onbekende liefdesverhaal van de voorouders van haar ex-man. Presentator Jeroen Snel interviewde haar in Londen, evenals de cast en crew van dit bijzondere verhaal over de jonge jaren van koningin Victoria.

En vanwege de bijzondere uitzending vanuit Noorwegen ook aandacht voor de spraakmakende liefde van koning Harald en diens vrouw Sonja. Want hoewel het koninklijk paar nu zeer geliefd is bij het volk, werd de relatie tussen de toen nog jonge Sonja Haraldsen en Noorse kroonprins Harald in de jaren zestig niet direct geaccepteerd. Maar liefst negen jaar lang moest Sonja wachten tot ze haar droomprins kon trouwen.

Met de zomer is in aantocht kunnen de zomerkleren kunnen weer van zolder. Dat deden ook prinses Maxima en koningin Beatrix. Zij droegen de afgelopen weken regelmatig kleding die wij ook vorig jaar al hadden gezien. Modekenners Paul Schulten en Michou Basu geven hun deskundig oordeel.

En de vierde stop op de Oranjeroute met ditmaal aandacht voor de Duitse hoofdstad Berlijn. Een stad die belangrijk is geweest in de geschiedenis van de Oranjes, alleen zijn bijna alle tastbare herinneringen weggevaagd. Toch ligt er in de Dom van Berlijn nog steeds een Oranjeprinsje begraven, de zoon van koning Willem I.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed. Bijgevoegd vindt u een foto van een scène uit The Young Victoria.
---

Noot voor redactie,