Ingezonden persbericht


20 mei 2009
PERSUITNODIGING

Wereldrecordpoging 23 mei: 'meeste duikers tegelijk onder water'

Veerse Meer- Als knallende afsluiting van de Week van de Zee 2009 organiseren Stichting De Noordzee en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) op 23 mei een wereldrecordpoging voor duikers. Om het wereldrecord 'de meeste duikers tegelijk onder water' te verbreken moeten minimaal 1000 duikers tegelijk minimaal 1 minuut onder water zijn. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De duik vindt om 13:00 uur plaats in Zeeland, in het Veerse Meer vanaf de Veerse Dam. Om 14.30 zal gedeputeerde van Waveren bekend maken of het wereldrecord is verbroken.

Met deze recordpoging willen Stichting De Noordzee en de NOB meer aandacht vragen voor de bescherming van haaien in de Noordzee, die nog steeds bedreigd worden met uitsterven. Haaien worden wereldwijd bedreigd. In de Noordzee zijn ze nog steeds geregeld het slachtoffer van bijvangst in visserij. Hierdoor staan verschillende soorten haaien op het punt van uitsterven. Hier moet verandering in komen.

Op dit moment staat de teller op 411. Nog 589 te gaan. Als het wereldrecord verbroken wordt, krijgen alle deelnemers na afloop een 'Recordpoging brevetkaart'. Mocht het niet lukken om het wereldrecord te verbreken, dan hopen we in ieder geval het Nederlandse record te verbreken van 13 oktober 2002: 408 duikers tegelijk onder water in de Klinkenbergerplas.

Programma
10:00 - 11:00 uur Inschrijven van de duikers
12.45 duikers verzamelen op het strand
13.00 duikers gaan te water (drijvend)
13.10 Duikers gaan onderwater na geluidsignaal 13.15 Deelnemers komen boven (duurt max tot 13:20) 13.30 einde wereldrecordpoging
14.30 bekendmaking dat het gelukt is door gedeputeerde van Waveren Op de duiklocatie is een informatiestand van Stichting De Noordzee aanwezig, waar uitleg gegeven wordt over de haai en duurzame visserij. De organisatie koos voor de duiklocatie bij de Veerse Dam, omdat het daar ondiep is en er voldoende ruimte is om 1000 duikers zonder milieuschade en veilig te water te laten gaan.

////////////////////////////////

Locatieaanduiding:
Veerse Meer bij de Veerse Dam in Zeeland, vlakbij restaurant Vrouwen in den Polder. Adres restaurant: Vrouwenpolderseweg 81, 4354 ND Vrouwenpolder. Vraag op locatie naar Lisa van der Veen of Joos Versfelt. Een routebeschrijving is te downloaden vanaf www.weekvandezee.nl/duikrecord



Ingezonden persbericht