Gemeente Brummen


Kinderen kiezen voor 'Afrika'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 23-05-2009)

De burgemeestersketting, de spreekmicrofoons, het portret van hare majesteit de koningin. Het maakte allemaal indruk op de kinderen. Tijdens Roefeldag 2009, afgelopen zaterdag 23 mei, bezochten zo'n veertig kinderen ook het gemeentehuis in Brummen. In de raadzaal werd een echte raadsvergadering nagespeeld onder leiding van burgemeester Niels Joosten en de raadsleden Muus Groot (PvdA), Frans Bruning (IPV), Gerry Ypma (CDA) en Gerda Jolink (VVD).

De kinderen maakten kennis met burgemeester Joosten, die vertelde hoe een gemeente wordt bestuurd en wat een gemeente zoals doet voor haar inwoners. Ook speelden de kinderen onder voorzitterschap van Niels Joosten en één van de roefelkinderen een kleine raadsvergadering na. In de raadszaal moest de jonge raad beslissen of het beschikbare geld werd besteed aan betere wegen, een goed doel (Afrika), laptops voor de jeugd, een extratje voor werklozen of meer speelveldjes. Uit de stemming bleek dat de kinderen vooral willen dat er geld gaat naar arme landen. Andere populaire bestedingsdoelen waren de werklozen en laptops.

Het doel van de Roefeldag is om kinderen tussen de 7 en 12 jaar een leuke, leerzame dag te laten hebben, waarbij ze kunnen snuffelen aan mogelijke toekomstige beroepen. Dit initiatief van Jantje Beton wordt in Brummen is dat Stichting Welzijn Brummen. De gemeente Brummen is een trouwe deelnemer aan dit initiatief.