Poppen aan het dansen in Het Utrechts Archief


Utrechtse poppenkast weer terug in de stad

UTRECHT, 20090515 -- Ook tijdens de zomermaanden haalt Het Utrechts Archief alles uit de kast! Voor jong en oud, want de authentieke Utrechtse poppenkast komt weer terug in de stad. Op zaterdag 23 mei is de eerste voorstelling. Poppenspeler is Cora van Ee, uit de befaamde Utrechtse artiestenfamilie Korvera, die al generaties lang er voor zorgt dat in Utrecht de poppen aan het dansen blijven. Speciaal voor Het Utrechts Archief ontwikkelt ze eigentijdse, spannende verhalen, met heel bijzondere echt bestaande personages uit de Utrechtse geschiedenis.

Utrecht is een echte poppenkaststad. Al in 1785 is er sprake van het Jan Claessenspel, uitgevoerd door vrouw De Vries op de jaarmarkt. Zij betaalde voor haar plek op de 12 guldens en stond tussen allerlei ander volksvermaak, zoals koorddansers, kinderopera, vuurwerk, twee reuzen en een sterke juffrouw. Ook later waren er in de binnenstad vaste poppenspelers zoals W.H. Hofman en Korvera. De eerste stond op het Vredenburg. En ook de Bakkersbrug was een geliefde plaats voor poppenspelers, die hier sinds 1830 alles uit de kast hebben gehaald.

Een tijd lang is de poppenkast uit de stad verdwenen, maar nu is hij er weer. Cora van Ee, dochter van poppenspeler Kees Korver, treedt op en stopte traditionele poppenkastpoppen in een nieuw jasje. Nieuw, juist oud? Ze brengt eigentijdse verhalen met bekende en onbekende personnages uit de Utrechtse geschiedenis, zoals de scheepsjongen Leendert Stuuroort, Trijn van Leemput, Gilles de pasteibakker, Kapitein Kapitein, de probleemjongere Elisabeth en Paus Adrianus. Ze zijn allen in Het Utrechts Archief te vinden, en komen in de kundige Korvera-handen weer tot leven.

Cora van Ee komt uit een echte artiestenfamilie. Haar vader Kees Korver vormde vanaf 1953 samen met zijn neef het artiestenduo Les Cavallinis. Zij vermaakten hun publiek met goochelen, poppenkast, komisch acrobatiek en clownerie. Ook stond hij meer dan 17 jaar onder de artiestennaam Korvera (de naam die ook door zijn vader en grootvader werd gebruikt en nu door zijn zoon en dochter) met zijn poppenkast in Nieuwegein op City Plaza. De poppenkastverhalen zijn Cora dus met de paplepel ingegoten, die sinds 2000 de kinderen in het Nieuwegeinse winkelcentrum vermaakt met haar poppenkast. Vanaf nu maken haar poppen geschiedenis in Utrecht.

Voorstellingen: zaterdag 23 mei, 6 juni, 11 juli, 8 augustus en 19 september
Plaats: Het Utrechts Asrchief, Hamburgerstraat 28, Utrecht
Tijd: 15.00 uur
Toegang: gratis

Het Utrechts Archief





Ingezonden persbericht