Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 Bezoekadres: Stadhuis 20 mei 2009 Coolsingel 40, Rotterdam Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam
23 mei 2009
16.00-8.30 uur
NAi ­ Museumpark 25

Opening tentoonstelling Coolpower in het NAi
Wethouder Karakus maakt deelnemers ontwerpwedstrijd nieuwe Stadskantoor Rotterdam bekend

Zaterdag 23 mei maakt wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) de vijf architecten bekend die aan de ontwerpwedstrijd voor het Nieuwe Stadskantoor gaan deelnemen. Dit gebeurt tijdens de opening van de tentoonstelling `Coolpower' in het Nederlands Architectuurinstituut over de Raadhuisprijsvraag uit 1912.

Het Nieuwe Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden met een architectuur van internationale allure. Het gebouw wordt de nieuwe Rotterdamse blikvanger die de Coolsingel met het Laurenskwartier verbindt. Met deze ambitie heeft de gemeente Rotterdam op 23 maar jl. architectenbureaus opgeroepen om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor de herontwikkeling van het Stadskantoor. De gemeente heeft een speciale beoordelingscommissie benoemd die onder leiding van de heer Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, uit de aanmeldingen vijf architectenbureaus selecteert om deel te nemen aan deze ontwerpwedstrijd. Tijdens de opening van Coolpower maakt wethouder Hamit Karakus bekend hoeveel architecten zich hebben aangemeld voor de opgave en welke architecten uiteindelijk geselecteerd zijn om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd.

Coolpower
Rotterdam heeft een traditie als het gaat om ontwerpwedstrijden. In 1912 organiseerde de gemeente al een prijsvraag rondom het Rotterdamse Raadhuis (Stadhuis). Van 23 mei tot en met 9 augustus 2009 toont het NAi de zeven prijsvraaginzendingen in de tentoonstelling Coolpower. Naast foto's en tekeningen zijn vier gerestaureerde prijsvraagmaquettes te zien. Deze zijn na een verblijf van 80 jaar op de zolder van het Stadhuis voor het eerst weer zichtbaar voor het publiek. Door het tonen van deze geschiedenis wil het NAi het gesprek over het Nieuwe Stadskantoor inspireren en intensiveren.