D66

vrijdag 22 mei 2009

Samenwerken aan één Europese energiemarkt tegen energiegiganten

Energie is de uitdaging van de komende decennia. Iedere lidstaat afzonderlijk kan slechts kleine stapjes zetten. Gezamenlijk kunnen we echte oplossingen vinden. Daarom moeten we gezamenlijk in Europa investeren in grootschalige duurzame energie. Maar ook gezamenlijk investeren in een goede energie - infrastructuur, zoals bijvoorbeeld deze LNG terminal in de haven van Rotterdam. Aldus Alexander Pechtold tijdens het werkbezoek aan de GATE terminal op 22 mei jl. op de Maasvlakte. Het werkbezoek, waar D66 lijsttrekker Sophie in t Veld ook bij aanwezig was, vond plaats in het kader van de campagne voor de Europese Verkiezingen.

Sophie in t Veld; Door prioriteit te geven aan hernieuwbare energie, kan Europa haar eigen koers bepalen. Technisch gezien is er al heel veel mogelijk op het gebeid van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, geothermie en biobrandstof. Er is energie genoeg. Het is aan de politiek om ambitieuze doelen te formuleren en de randvoorwaarden vast te stellen om deze doelen te bereiken. Het bedrag dat nu wordt uitgetrokken voor gezamenlijk onderzoek naar duurzame energie moet wat D66 betreft dan ook worden vertienvoudigd.

Het bezoek aan de GATE (Gas Access to Europe) terminal is een goed voorbeeld van hoe Nederland een rol kan spelen in een geïntegreerde Europese energiemarkt. Sophie in t Veld; Om echte oplossingen te vinden moeten we investeren in duurzame energie, maar ook in een toegankelijk systeem van geïntegreerde nationale energienetwerken (voor zowel gas en elektriciteit) en werken aan een gecoördineerd buitenlands energiebeleid. Immers door met één stem te spreken als Europa staan we sterker in onderhandelingen met leveranciers van buiten de EU. Nederland kan hier het voortouw in nemen. De bouw van de LNG terminal maakt dat we in heel Europa minder afhankelijk worden van één of enkele energieleveranciers. Gas is bovendien de meest schone transitiebrandstof en daarmee een goede tussenstap naar een echt duurzame energievoorziening.