Ingezonden persbericht


Zondag 24 mei, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

Egidius Kwartet

De wilde jaren van Orlando di Lasso

(i.s.m. het Netwerk Oude Muziek)

Orlando di Lasso werd in 1532 in Mons/Bergen geboren, was o.a. kapelmeester van de St. Jan van Lateranen in Rome en werd in 1556 leider van de hofkapel München, wat hij tot zijn dood in 1594 bleef. Door tijdgenoten werd Di Lasso als de belangrijkste componist van zijn tijd gezien, een Belgische Orpheus en zeer zeker een grootmeester van het motet. Met zijn toetreden tot het Beierse hof, veranderde hij van een flamboyant componist en levensgenieter in een vrome en toegewijde kapelmeester, die alleen nog liturgische muziek produceerde.

Het Egidius Kwartet, altijd op zoek naar onbekend repertoire en originele invalshoeken, zet de schijnwerper in dit programma op Orlando's jonge jaren. Zo ontstaat het portret van een jonge hond die talloze briljante chansons en madrigalen componeerde, overlopend van gedurfde harmonische experimenten. Ook in zijn teksten bespeelt hij alle registers, van diepe ontroering tot platte lol.

Bezetting: Peter de Groot (alt), Marco van de Klundert (tenor), Hans Wijers (bariton), Donald Bentvelsen (bas).

Zondag 17 mei, 15.30 uur ⤨

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere⤨

Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro

Première⤨'Een koud bad', een liederencyclus

van Christian Blaha, op teksten van Peter Swanborn.

(een productie van MuziekPodium Zeeland).

In de Zeeuwse Slibreeks verscheen onlangs 'Een koud bad' van Peter Swanborn. Deze bundel bevat 24 liederen over verdronken Zeeuwen. De Zeeuwse componist Christian Blaha heeft de complete reeks op muziek gezet voor sopraan, bariton en strijkkwartet. Later in het jaar verschijnt er ook een c.d.. De eerste helft van de bundel gaat over slachtoffers van de Ramp van '53, de tweede over mensen die op andere wijzen verdronken: een ongeluk in een zwembad, zelfmoord op volle zee, comazuipen in een dorpskroeg.

Rotterdammer Peter Swanborn is onder meer literair medewerker bij De Volkskrant, zijn gedichten en artikelen verschenen⤨o.a. in De Gids en Passionate en zijn epische gedicht Tot de Dood op Zee zelfs op c.d. met muziek van Rita Knuistingh Neven.

Christian Blaha is een van de belangrijkste Zeeuwse componisten, studeerde compositie aan het Brabants Conservatorium bij Alexandre Hrisanide en orkestdirectie bij Ed Spanjaard. Hij is mede-oprichter en artistiek leider van het Zeeuws Kamerorkest TY en het Kamerkoor Melopoeia.

Bezetting: Emilie De Voght (sopraan), Rob van der Meule (bariton), Dirk Van de Velde (viool), Francesco Vulcano (viool), Marc Pijpops (altviool), Frans Grapperhaus (cello)




Ingezonden persbericht