Politie Haaglanden

Persberichten 24 mei

Haaglanden, 24-05-2009

Politie zoekt getuigen ongeval, 4-jarige jongetje met gebroken enkel in ziekenhuis
Den Haag/Scheveningen De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval vrijdagmiddag 22 mei om 16.15 uur. Bij het ongeval op de Strandweg raakte een 4-jarige jongetje gewond aan zijn enkel. In het ziekenhuis bleek dat zijn enkel op twee plaatsen was gebroken. Het kind stak plotseling de weg over en werd daarbij aangereden door de automobilist. Die stapte na het ongeval even uit en zou volgens de getuige, daarbij kort naar het slachtoffer hebben gekeken. De betrokken automobilist is na het ongeval doorgereden en heeft het kindje, aldus een omstander, zonder enige hulp achtergelaten. De politie zoekt getuigen van het ongeval en roept de betrokken automobilist op zich te melden aan het politiebureau in Scheveningen. Er is geen signalement van de man of zijn auto bekend. Heeft u informatie? Bel met de politie van Scheveningen via 0900-8844.

Politie zoekt getuigen straatroof
Den Haag De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof. Vrijdag 24 april 2009 om 22.10 uur werd op de Erasmusweg ter hoogte van de Leyweg een 37-jarige vrouw beroofd. Bij deze straatroof raakte de vrouw gewond. De straatroof is gepleegd door drie jongens van ongeveer 20 jaar oud. Zij zijn vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. Een van de verdachten had een fiets bij zich. De politie is op zoek naar getuigen van deze straatroof en dan met name naar een specifieke getuige. Het betreft hier een man van Nederlandse afkomst, leeftijd ongeveer 50 jaar oud, tenger postuur, 1.80 cm. lang met lichtblond haar. Deze man liet een grote zwarte hond uit. Deze man heeft het slachtoffer geholpen. Getuigen van deze straatroof kunnen zich melden bij de recherche van Bureau Zuiderpark via 0900-8844.

Drie aanhoudingen naar aanleiding van mishandeling Den Haag Na een mishandeling en daaropvolgende vechtpartij op het Hobbemaplein, heeft de politie zaterdag 23 mei drie verdachten aangehouden. Rond 17.10 uur gingen agenten richting het plein, omdat er sprake zou zijn van een mishandeling. Dit was gemeld door de beveiliging een evenement op het Schouwburgerplein. Op het Hobbemaplein aangekomen zagen zij inderdaad dat er een man op grond lag, en in elkaar geslagen werd door een groep jongeren. Toen de politieagenten wilden ingrijpen, keerden enkele tientallen jongeren zich tegen hen. Ze gooiden onder andere met eieren en flessen. Ook sloegen en schopten zij op de agenten in. Één jongen gooide zelfs met een fiets. De politie greep direct in. Terwijl de jongeren met behulp van politiehonden op afstand werden gehouden, werd de 19-jarige fietsengooier gearresteerd. Onder het toeziend oog van de leden van het Parate Peloton, hielden de politieagenten eveneens twee andere jongeren, van 20 en 21 jaar uit Den Haag, aan voor de mishandeling waarmee het allemaal begon. Een van hen verkeerde onder invloed van alcohol en probeerde het aanwezige publiek op te stoken. Omdat er op het Schouwburgerplein een evenement aan de gang was, trokken de ongeregeldheden veel bekijks. Nadat de rust op het Hobbemaplein was teruggekeerd, gingen de festiviteiten gewoon verder. De politie doet onderzoek naar de vechtersbazen en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Duur kaartje
Den Haag - Op zaterdag 23 mei rond 12.30 uur zag een oplettende getuige dat vijf jongeren op de Engelenburgstraat een parkeerautomaat kapot schopten en het geld eruit haalden. De getuige belde de politie en sprak de jongeren op hun gedrag aan. Zij trokken zich er echter niets van aan en namen de benen. Op basis van hun signalement treffen politieagenten hen kort daarna op het Paul Krugerplein aan. Op het moment de jongens de politieagenten in het oog kregen, renden zij weg. De agenten zetten de achtervolging in en grepen twee jongens van 15 jaar uit Den Haag in hun kraag. Op het politiebureau zijn hun ouders op de hoogte gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Voor de deur
Den Haag Voor de ogen van politieagenten en voor het politiebureau probeerde een 38-jarige Hagenaar zaterdag 23 mei om 13.30 uur aan de Mr. P. Drooglever Fortuynweg een auto open te breken. Zij bedachten zich geen moment en hielden de man aan.

Slok met flinke gevolgen
Den Haag Politieagenten spraken zaterdag 23 mei om 02.30 uur een 36-jarige man aan die op de Grote Markstraat met een geopend blikje bier liep. De man kreeg een proces-verbaal. Bij controle bleek dat de man nog veel openstaande boetes moest betalen. Aangezien hij geen geld had moest de man in de cel. Hij moet nog 59 dagen uitzitten of direct 540 euro betalen.

Dure klap
Den Haag Een 37-jarige Hagenaar sloeg vrijdagavond 22 mei bij een ruzie zijn vrouw. Politieagenten die kwamen bemiddelen, hielden de Hagenaar aan. Aan het bureau bleek dat de man nog ruim 4.000 euro aan openstaande boetes moest betalen en tevens had hij nog 117 dagen hechtenis tegoed.

Fijne schoenen?
Den Haag Een 26-jarige Katwijker probeerde zaterdag 23 mei om 14.40 uur personeel van een winkel aan de Grote Markt te misleiden. De man paste een paar nieuwe schoenen en deed zijn oude schoenen in de doos. Hierna wilde de man naar buiten lopen. Ver kwam hij niet. De beveiliging hield de man aan.

Over de kop
Den Haag/Loosduinen Politieagenten kregen vrijdagavond 22 mei om 22.45 uur een melding van een ongeval op de Lippe van Biesterfeldweg met de Loosduinse Hoofdstraat. Ter plaatse bleek de bestuurder van een nieuwe auto over de kop te zijn geslagen. Omstanders wisten zowel de 54-jarige man als een 45-jarige vrouw uit de auto te halen. Onduidelijk was wie van de twee had gereden. Beiden verkeerden onder invloed van alochol. De politie nam dan ook van beiden een bloedproef af. Twee kinderen die ook in de auto hadden gezeten, konden door de GGD ter plaatse worden behandeld. De vrouw werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. De man mocht na behandeling naar huis. De politie onderzoekt wat er exact heeft plaatsgevonden.

Preventief fouilleren
Den haag - Vrijdagavond 22 mei 2009 tussen 17:45 en 22:30 uur is voor de 3e keer dit jaar preventief gefouilleerd rond station Den Haag HS. Tijdens deze controleactie werden voetgangers, de bestuurders en inzittenden van voertuigen en bezoekers van zes horecagelegenheden in het aangewezen gebied gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden wapens.

Resultaat
In totaal werden 186 voertuigen en 870 personen gecontroleerd. Van hen werden tien verdachten aangehouden. Onder de aangehouden verdachten werden de volgende goederen in beslag genomen: drie busjes peperspray, een katapult, een wapenstok, twee messen, 23 gram cocaïne en 216 XTC-pillen. Één van deze verdachten werd aangehouden in verband met een openstaande boete. Naast de aangehouden verdachten werden ook nog vijf verdachten ter plaatse afgehoord. Bij hen werden zeven messen en twee knuppels in beslag genomen. Ten slotte werd van 14 messen en een kleine hoeveelheid vuurwerk vrijwillig afstand gedaan. In verband met het aantreffen van de 216 XTC-pillen vond binnen Den Haag, onder leiding van de rechter-commissaris, nog een doorzoeking in de woning van deze verdachte plaats. Gedurende deze doorzoeking werden enkele goederen in beslag genomen.

Veel animo bij fietsgraveeractie
Zet je fiets goed vast, dan word je niet verrast Voorburg Zaterdag 23 mei tussen 10.00 en 14.00 uur hield Politie Haaglanden op de splitsing Oosteinde/Raadhuisstraat vlak bij de markt
- een fietsgraveeractie. Behalve het graveren van de postcode in de fiets kreeg, het publiek adviezen hoe diefstal van een fiets voorkomen kan worden. Politiemensen van bureau Leidschendam-Voorburg deelden fietsregistratiehangers uit waarop het framenummer en alle unieke eigenschappen van de fiets konden worden genoteerd.

In totaal maakten bijna 200 fietsers gebruik van deze mogelijkheid om hun fiets te graveren. In Leidschendam-Voorburg werd in 2008 in totaal 547 aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Fietsers worden geadviseerd de fiets altijd vast te zetten aan de vaste wereld, bijvoorbeeld een fietsenrek, paal of hek en altijd het voorwiel met een slot aan het frame te bevestigen.

Van alles mis
Wassenaar Bij een 39-jarige scooterrijder uit Katwijk was zaterdag 23 mei van alles mis. Politieagenten zagen de man om 17.30 uur op de Groot Haesebroekweg door rood licht rijden. Toen zij hem daarover aanspraken bleek de man te hard reed, zijn bromfiets eerder was gestolen en er valse kentekenplaten op zaten. De politie maakte tegen de man verschillende processen-verbaal op. De bromfiets namen de agenten in beslag.

Zinloos geweld
Rijswijk Een 22-jarige man gooide zondagochtend 24 mei om 02.00 uur met een steen enkele ruiten in van een abri aan het Generaal Eisenhowerplein kapot. Politieagenten die door een getuige op straat werden aangesproken, konden de man achterhalen en aanhouden.

'Zuipschuit' zorgt voor veel overlast
Westland/Den Hoorn Politieagenten zagen vrijdagavond 22 mei om 20.00 uur in het water nabij de Noordhoornseweg een boot varen met daarop circa 20 jongeren. De opvarenden maakten erg veel herrie en gedroegen zich baldadig. Op de boot was een muziekinstallatie die de nodige decibels produceerde. Na een ogenschijnlijk goed gesprek beloofde de groep beterschap en zou het rustig aan doen. Korte tijd later kreeg de politie wederom klachten van omwonenden. Agenten troffen de boot varend op de Zweth. De groep gedroeg zich wederom zeer luidruchtig. Vanaf de boot werd er door een passagier in het water geürineerd en werden leuzen gescandeerd, bovendien stond de muziek erg hard. Omwonenden klaagden over het asociale gedrag van de bemanning. De politie besloot een einde te maken aan de vaartocht. De schipper weigerde op aanwijzingen van de politie zijn boot aan te meren. Ondanks vorderingen bleef de schipper doorvaren richting de Bovendijk. Enkele politie-eenheden volgden de boot en vanaf een brug kon één van de politieagenten aan boord springen en werd de schipper gedwongen af te meren. De politie maakte vervolgens tegen twee schippers (er was onderweg van stuurman verwisseld) proces-verbaal op. Deze twee schippers, een 18-jarige uit Monster en een 29-jarige uit De Lier bleken dusdanig veel gedronken te hebben dat verder varen onverantwoord was. De 29-jarige spande daarbij de kroon en blies maar liefst 820 ugl. Vijf passagiers moesten mee naar het bureau omdat zij zich niet konden legitimeren. Alle twintig passagiers kregen een proces-verbaal voor het veroorzaken van hinder en overlast. De boottocht werd beëindigd.

Alcoholcontrole in het Westland
Westland Medewerkers van het Handhavingsteam Verkeersvoorschriften van Politie Haaglanden controleerden vrijdagavond 22 mei in de avonduren het autoverkeer op de Kijckerweg in de De Lier op het gebruik van alcohol. Van de tachtig gecontroleerde bestuurders bleken er twee te veel te hebben gedronken. Zij bliezen 455 en 700 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man mishandelt plaatsgenoot
Delft Een 38-jarige Delftenaar belandde zondagochtend 24 mei om 04.30 uur in de cel, nadat hij in de Kromstraat een 28-jarige plaatsgenoot mishandelde. De man sloeg, kennelijk zonder enige aanleiding, de 28-jarige en verdraaide ook nog zijn arm. De GGD vervoerde het slachtoffer met een armbreuk naar het ziekenhuis.

Jeugdige straatrovers aangehouden
Delft De politie kon zaterdagochtend 23 mei om 15.30 uur twee jongeren (17 jaar) uit Delft aanhouden op verdenking van enkele straatroven. Enkele jongens werden op de Griegstraat door drie verdachten gedwongen tot afgifte van geld en mobiele telefoons. De jongens gaven hun geld af waarna het drietal er vandoor ging. De politie kon uiteindelijk twee verdachten aanhouden. In hun broekzak zat nog het geld dat zij hadden gestolen.

Jeugdige bestuurder
Delft Politieagenten betrapten zaterdag 23 mei om 16.20 uur een wel heel jeugdige bromfietsbestuurder. Agenten zagen het ventje rijden over het Aan t Verlaat. Hij bleek pas 13 jaar te zijn. Uiteraard mocht hij niet verder rijden en kreeg hij een bekeuring.

Mislukte wisseltruc
Delft Een 25-jarige automobilist trachtte zaterdag 23 mei om 23.145 uur de politie te misleiden. Agenten controleerden de man op de Alexander Fleminglaan en zagen dat de bestuurder snel met een passagier van plek wisselde. Al snel bleek waarom. De nieuwe passagier had nog geen rijbewijs. Hij kreeg dan ook een proces-verbaal.

Verwarde man vernielt ruiten
Delft De politie kon vrijdagavond 22 mei kort voor middernacht een 27-jarige Delftenaar aanhouden. De man vernielde met een klauwhamer een groot aantal ruiten aan de Balthasar van de Polweg. Politieagenten die ter plaatse een onderzoek instelden zagen dat van een flatgebouw aan genoemde straat 27 ruiten waren ingeslagen. Van een gebouw van het TU-complex aan de Kluyverweg bleken 15 ramen te zijn vernield. De aangehouden Delftenaar kon geen aannemelijke verklaring geven voor zijn daad. Hij kwam erg verward over en werd overdragen aan de crisisdienst.

Alcoholcontrole in Delft
Delft Politie Haaglanden controleerde zaterdagavond 23 mei in de avonduren het autoverkeer op de Alemander Flemminglaan op het gebruik van alcohol. Van de 440 gecontroleerde bestuurders bleken er zes te veel te hebben gedronken. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Ruzie in het verkeer eindigt in het ziekenhuis
Zoetermeer De politie hield zaterdag 29 mei om 14.45 uur een 29-jarige Zoetermeerder aan. De man raakte op de Leidsewallen betrokken bij een ongeval met een 72-jarige fietser. Hierbij stond enige onenigheid waarbij de 72-jarige ten val kwam. Hierna reed de 29-jarige weg. Politieagenten hielden de man in zijn woning aan. Hij werd ingesloten voor nader verhoor. De fietser bleek bij de val zijn heup te hebben gebroken. De politie onderzoekt wat er precies heeft plaatsgevonden.

Jongeren vernielen kerkkoepel
Zoetermeer Twee jeugdige Zoetermeerders (11 en 12 jaar) vernielden zaterdag 23 mei om 20.30 uur de ruiten van twee koepels op het dak van de kerk De Oase aan het Kerkenbos. De kinderen hebben waarschijnlijk tijdens een spel de ruiten vernield. In overleg met hun ouders werden zij overgedragen aan hun vader.

Te hard
Zoetermeer De bemanning van een videosurveillancevoertuig van Politie Haaglanden werd zaterdag 23 mei om 16.30 uur op Rijksweg A12 ingehaald door een 22-jarige Hagenaar. Op zich niet zo bijzonder; wel dat deze 22-jarige 183 km/u reed. De agenten vorderden dan ook direct het rijbewijs van de man in. De maximumsnelheid bedraagt ter daar 120 km/u.