Ingezonden persbericht


L'Histoire de Babar

familieconcert in de serie:

Francis Poulenc, SANS GÊNE

Nieuw Amsterdams Peil

m.m.v. Olga Zuiderhoek en Marijke van Warmerdam

zo 24 mei '09 15.00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

www.nieuwamsterdamspeil.com
www.muziekgebouw.nl

Nieuw Amsterdams Peil speelt op 24 mei het familieconcert L'Histoire de Babar met Olga Zuiderhoek als vertelster. Geen Poulenc-serie zonder het verhaal van het olifantje Babar, gespeeld door de jonge 13-koppige groep Nieuw Amsterdams Peil met als gast Olga Zuiderhoek. Het verhaal wil dat de Franse componist Francis Poulenc wat zat te improviseren aan de piano toen zijn nichtje binnenkwam, het verhaal van Babar op zijn lessenaar zette en vroeg of hij er wat bij wou spelen. Poulenc improviseerde er muziek bij en had er zoveel plezier in dat hij het later opschreef.

Deze keer wordt het niet uitgevoerd in de oorspronkelijke versie voor spreekstem en piano, maar in een bewerking van de Engelse componist David Matthews voor een ensemble waarbij alle instrumenten te horen zijn, van hobo tot viool, van cello tot hoorn en van piano tot slagwerk.

Actrice Olga Zuiderhoek vertelt het verhaal over Babar die na de dood van zijn moeder in de stad terecht komt, maar tenslotte terugkeert naar het oerwoud, trouwt met zijn nichtje en tot koning wordt gekroond. Beeldend kunstenaar Marijke van Warmerdam maakte een film waarin het alziend olifantenoog toekijkt.

L'Histoire du Petit Tailleur
Het concert besluit met de muzikale geschiedenis van het dappere snijdertje gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm. De Hongaarse componist Harsanyi schreef zeer opwindende muziek bij dit heldenverhaal over een kleine kleermaker die in één klap zeven vliegen doodsloeg.

Olga Zuiderhoek over luisteren en leren luisteren naar klassieke muziek: "Muziek die niet afhankelijk is van onmiddelijke populariteit. Want die muziek beluister je tot je het niet meer horen kan en dan moet je weer een nieuw hitje kopen". Ze hoopt dat kinderen weer de kans krijgen om zelf muziek te ontdekken, zoals zij zelf als kind klassieke muziek ontdekte.

Gerard Bouwhuis - piano, Dorian Cooke - fagot, Susanne van Els - altviool, Eline van Esch - fluit, Heleen Hulst - viool, Peter Brunt - viool, Gertjan Loot - trompet, Pauline Oostenrijk - hobo, Ron Schaaper - hoorn, Mick Stirling - cello, Harke Wiersma - contrabas, Peppie Wiersma - slagwerk, Lars Wouters van den Oudenweijer - klarinet

m.m.v. Olga Zuiderhoek - vertelster & Marijke van Warmerdam - beeldend kunstenaar.

L'Histoire de Babar, familieconcert, zo 24 mei '09 15.00 uur Francis Poulenc: L'Histoire de Babar (bew. Matthews) Tibor Harsany: L'Histoire du Petit Tailleur

Muziekgebouw, Amsterdam

Piet Heinkade 1
res. 020 788 20 00
www.muziekgebouw.nl

Prijzen
Kinderen t/m 12 jaar: E8,- normaal E16,-, MIJ-kaart E13,-, Stadspas/CJP E13,50

www.nieuwamsterdamspeil.com