Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 14 mei 2009

Couperus eerste columnist van Nederland
Tentoonstelling 'Louis Couperus Columnist' in Couperus Museum

Zondag 24 mei zal in het Louis Couperus Museum, Javastraat 17, Den Haag een tentoonstelling worden geopend met de titel 'Louis Couperus Columnist'. In 2009 is het precies honderd jaar geleden dat Louis Couperus begon met het schrijven van 'stukjes' voor verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften. Reden voor het Louis Couperus Museum om hierover een expositie te organiseren. Couperus was een voorloper van latere ontwikkelingen in de literatuur en dit geval, de journalistiek. De tentoonstelling wordt op 24 mei om 17.00 uur geopend door Coos Versteeg, hoofdredacteur van 'Den Haag Centraal'. Het museum is geopend van donderdag t/m zondag, van 12.00 - 17.00 uur met uitzondering van nationale feestdagen. Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 15 november 2009.

Column
Op 27 november 1909 verscheen de eerste column van Couperus in de Haagse krant 'Het Vaderland'. Couperus artikelen zijn 'moderne' columns: korte, pittige stukjes over dingen die om hem heen gebeuren, waarbij niet zelden de autobiografische invalshoek gekozen is. Couperus is wel de eerste columnist genoemd. Dit journalistieke werk gaf Couperus een regelmatig inkomen, bezorgde hem een breder lezerspubliek en hij ontpopte zich als volksschrijver. Couperus trok erop uit, zijn woonplaats Nice in, en beschreef mensen en situaties die hij tegenkwam. Hiermee ging hij door tot een week voor zijn dood in 1923.

Objecten
De tentoonstelling visualiseert de populairste 'stukjes' van Couperus die gebundeld zijn in boeken als 'Korte arabesken' en 'Van en over mijzelf en anderen' met historische foto's en documenten uit het gemeentearchief van Nice, van de locaties en de situaties die hem inspireerden. In een enkel geval konden de protagonisten zelfs geïdentificeerd worden. Een Franse poster van een 'aviatie-week' uit het voorjaar 1910 kan direct gerelateerd worden aan de column van die titel, waarin dit voor die tijd sensationele evenement beschreven wordt. Ook het Carnaval van Nice, waarvoor de auteur in 1910 zijn beroemde roze smoking liet maken, laat zich illustreren door een keur van affiches en illustraties uit Couperus' tijd.