Ingezonden persbericht


Persbericht
Leiden, 18 mei 2009

24 mei 2009
Lezing en discussie Annette Stott over Holland Mania in de Pieterskerk, Leiden

Op zondag 24 mei komt Annette Stott, auteur van het boek Holland Mania, uit Amerika over om een lezing te geven in de Leidse Pieterskerk. NRC journaliste Tracy Metz leidt na de lezing een discussie tussen Annette Stott, Peter Stuyvesant biograaf Jaap Jacobs en Hoogleraar Japans Ivo Smits. De lezing vindt plaats in het kader van de manifestatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland, georganiseerd door Stedelijk Museum De Lakenhal.

Annette Stott beschreef in haar boek uit 1998 de "Holland Gekte", ofwel de curieuze periode tussen 1880 en 1920 in de Amerikaanse kunst en cultuur waarin vrijwel heel Amerika wegliep met alles wat Hollands was. Het boek inspireerde De Lakenhal tot het organiseren van de manifestatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland. Aanleiding voor de manifestatie is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan.

Wat trok Amerikanen en Japanners zo aan in Holland? Was de "Holland Gekte" een typisch Amerikaanse aangelegenheid? Wordt de rol van de Hollanders bij de opbouw van de Verenigde Staten niet zwaar overschat door historici? Over deze en andere vraagstellingen zal Tracy Metz aansluitend op de lezing van Annette Stott de discussie leiden. Panelleden zijn Ivo Smits, hoogleraar Japans aan de Leidse Universiteit en historicus Jaap Jacobs, die een biografie over Peter Stuyvesant schrijft. De middag wordt omlijst door de ambiance van de Pieterskerk, waar de sporen van de Pilgrims, de "Founding Fathers van Amerika" nog te vinden zijn.

Lezing door Annette Stott met aansluitend discussie door Jaap Jacobs, Ivo Smits en moderator Tracy Metz 24 mei 2009, aanvang 14.00 uur
Locatie Pieterskerk, Pieterskerkhof 1 (route zie www.pieterskerk.com) Toegang gratis, voertaal Engels

De tentoonstelling Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland, is te zien van 16 mei t/m 30 augustus. Met historische presentaties die tonen hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. Hierop inspelend maken hedendaagse kunstenaars artistieke ingrepen op het fenomeen Holland Mania, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Het uitgebreide activiteiten-programma en meer informatie is te vinden op www.hollandmania.nl.

Holland Mania is mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds, gemeente Leiden, Mondriaan Stichting, Stichting DOEN, SNS-Reaalfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Japan Foundation, Fonds 1818, HL Druckerfonds en regeling BKVgelden.
---

Noot voor redacties