Stedelijk Museum Schiedam Collectie Ron Klein Breteler

19/05/2009 07:29

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam

Kunst uit huis V: collectie Ron Klein Breteler

24 mei - 23 augustus 2009

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 24 mei tot en met 23 augustus 2009 de vijfde editie van de serie Kunst uit huis waarbij particulier verzamelen centraal staat. Kunst uit huis V: collectie Ron Klein Breteler laat een representatieve selectie zien van circa 120 werken uit een collectie die normaliter het prachtige huis aan een van de havens in Schiedam opluisteren. Ron Klein Breteler verzamelt al enkele decennia kunstwerken die zich kenmerken door een voorliefde voor de materialiteit en de huid van het schilderij, fotografie en in gelijke mate sculpturen. Schiedam kent een omvangrijke groep getalenteerde kunstenaars zoals Daan van Golden, Albert Verkade, Sarah van de Pols, Esther Zitman etcetera. Deze kunstenaars zijn goed in de collectie vertegenwoordigd. Als betrokken inwoner van Schiedam volgt hij de culturele ontwikkelingen in de stad.

De huid van het schilderij

Wanneer Ron Klein Breteler praat over werken uit zijn verzameling gebruikt hij daar ook veelvuldig zijn handen bij, alsof hij tussen zijn vingertoppen de oppervlakte van de werken voelt. Bijvoorbeeld bij het werk van de Belgische kunstenaar Willy de Sauter weet Klein Breteler tot in de kleinste details te vertellen en uit te beelden hoe het is opgebouwd en wat de tactiliteit van de huid is. Oppervlakkig gezien kan de conclusie getrokken worden dat een deel van de collectie is toe te schrijven aan de zogenaamde 'koele abstractie'; veel werken zijn monochroom of zijn een spel van kleuren. Ron Klein Breteler baseert zijn keuze op de manier van schilderen en het gebruik van verf als materie en bouwstof. Armando, Joachim Bandau, Marian Breedveld, Stefan Gritsch, Joachim Grommek, Jerry Keizer, David Lindberg, Jurriaan Molenaar, Henk Peeters, Tomas Rajlich, herman de vries vertegenwoordigen dit principe en zijn allen royaal in de collectie aanwezig.

Fotografie

Ron Klein Breteler koopt opvallend veel fotografie waarbij architectuur en ruimtelijkheid een belangrijke rol spelen. Dat is ook niet verwonderlijk omdat hij van beroep architect en stedenbouwkundige is. Het denken in volumes, structuren en kaders zit hem in het bloed. De foto van Job Koelewijn, A Balancing Act (1998/2000) gaat over architectuur. Koelewijn staat als een jongleur met een enorme stapel glazen bakjes tussen de wolkenkrabbers in New York. De kleine 'wolkenkrabber' die hij in zijn handen heeft laat je beter en intensiever kijken naar de gebouwen eromheen.

Andere kunstenaars van wie hij werk heeft die architectuur en ruimtelijkheid tot onderwerp hebben zijn Fons Brasser, Jan Fabre, Scarlett Hooft Graafland, Irmel Kamp, Jean-Marc Spaans.

Sculptuur

Ook bij de keuze van sculpturen gaat Ron Klein Bretelers voorkeur uit naar materialiteit, structuren en architectonische volumes zoals bij Fons Brasser, Sjoerd Buisman, Cor van Dijk, Heringa/Van Kalsbeek, Ronald in 't Hout, David Lindberg, Fran(cc)ois Morellet, Jan van Munster, Piet Tuytel, Albert Verkade en Auke de Vries.

Maar hier komt ook een andere kant van de verzamelaar om de hoek kijken; een liefde voor absurdistische en surrealistische objecten die als kijker niet gemakkelijk zijn te doorgronden. Het lijkt of de objecten een zeker nut dienen maar dat is pure schijn: een neon (Pinball 2000, 2000) van Woody van Amen is geen lampje; buizen die in een kooi zijn gehangen (Antenna, 2009) van Rolf Engelen vervoeren geen elektriciteit of water; aan de ringen van Arjanne van der Spek's Lucht 2 (2002) kan niets worden gehangen.

De collectie van Ron Klein Breteler is enorm gevarieerd. Opvallend is dat een groot deel van de kunstenaars uit Nederland of België komen of woonachtig zijn. Er zijn uitzonderingen en die zijn dan ook direct niet mis te verstaan zoals Baldessari, Bandau en Morellet.

In het derde nummer van Bulletin 2009 verschijnt een dagboek geschreven door Ron Klein Breteler. Het Bulletin komt op 1 juli uit.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl