Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT InFocus 22 mei 2009


----------

Bezorgde ouderenwerkers doen komende zondag oproep aan instellingen:

Ouderenzorg moet oogkleppen afzetten, minderheden tegemoetkomen

Ouderen met een islamitische en/of allochtone achtergrond hebben vaak specifieke problemen en behoeften. Steeds minder vaak kan hun naaste omgeving deze zorg bieden. Maar de weg naar de zorginstellingen weten zij nog niet te vinden. Dit terwijl deze sector al zo'n 20 jaar beleid uitzet op dit punt. Hoogste tijd dus dat de zorginstellingen hun oogkleppen afzetten en serieus aan de slag gaan met deze interessante doelgroep.

In het verleden werd ten onrechte aangenomen dat deze kwetsbare groep ouderen wel zou teruggaan naar de herkomstlanden of zou worden opgevangen in eigen kring. Maar zulke patronen veranderen nu snel. Het huidige aantal van 115.000 50-plussers met een islamitische en/of allochtone achtergrond zal binnen 10 jaar verdrievoudigd zijn. Ouderenwerkers signaleren dat hun cliënten niet de weg naar de zorginstellingen weten te vinden. En hoewel binnen die zorginstellingen zeker het besef daagt dat het hier om een belangrijke doelgroep kan gaan, leidt dit inzicht nog in te weinig gevallen tot goed doordachte, kwalitatief bevredigende oplossingen. De zorginstellingen zullen in hun standaardpakket kwalitatieve zorg op maat moeten bieden. Dan zal de omgeving zonder schaamte de zorg voor hun ouderen kunnen overdragen aan de instellingen. Aan deze uitzending werkten mee: Rohina Raghoebier (programmaleider van de ActiZ-campagne "ActiZ zorgt voor kleur in de zorg"), Ali Bingöl (onderwijzer en initiatiefnemer van de eerste Nederlandse zorgboerderij voor allochtone ouderen) en Mohamed Arroudi (ouderenadviseur in Tilburg).

Klik hier voor de promo!

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit Uitzending: zondag 24 mei 2009 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 De uitzending gaat op de website verder als internetspecial Uitzending en internetspecial zijn blijvend beschikbaar via de website www.nmo.nl Herhaling InFocus: zaterdag 30 mei 2009 van 10.20 tot 10.50 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep