Recital door Berent Korfker, viool en Benjamin Frith, piano


Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam

AMSTERDAM, 20090507 -- Zondag 24 mei aanstaande geeft de violist Berent Korfker een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hij zal worden begeleid door de Engelse pianist Benjamin Frith. Het concert begint om 20.15 uur.

Benjamin Frith is een veelgevraagd solist en kamermusicus. Na in zijn jeugd enkele grote internationale concoursen gewonnen te hebben, gaf hij wereldwijd concerten zowel als solist als met gerenommeerde collega's. Zijn opnames van pianoconcerten van John Field stonden lang in nationale en internationale klassieke top tien lijsten. Berent Korfker kreeg in 2005 een aanstelling als professor aan de Royal College of Music en verhuisde begin dit jaar voor zijn werk naar Londen waar hij Benjamin Frith ontmoette.

In het 200ste geboortejaar van Mendelssohn kozen de musici voor een indringend programma met composities waarin de bruisende energie uit de Romantiek tot uitdrukking komt.
Korfker en Frith openen het recital met de derde sonate voor viool en piano van Brahms.
Daarna volgt één van de laatste composities van Arnold Schoenberg, de Fantasie voor viool en piano. Dit werk lijkt een beetje verdwaald te zijn, maar goed is te horen hoe Schoenberg in de thema's bijna weemoedig terugblikt op de Romantiek. Terwijl de Fantasie doet denken aan een zwanenzang, illustreert de feestelijke en soms ontroerende sonate in F van Mendelssohn (gecomponeerd in 1838 en door Yehudi Menuhin herontdekt in 1953) de geboorte van de Romantiek. Prachtig is te horen hoe de sterk gearticuleerde klassieke frases overgaan in warme romantische lijnen. Een hoog romantisch, speels werk sluit de avond af. Het `Introduction et Rondo Capriccioso' was het vierde werk dat Saint-Saëns schreef voor de Spaanse virtuoos Pablo de Sarasate. Om de vele interessante technische en muzikale nuances is het een alom geliefd hoogstandje!

Johannes Brahms: Sonate voor viool en piano nr. 3 in d op. 108.
Arnold Schoenberg: Fantasie voor viool en piano, op. 47
Felix Mendelssohn: Sonate voor viool en piano in F gr.t.
Camille Sain-Saëns: Introduction et Rondo capriccioso op. 28

Toegang: Euro 30
Jongeren tot 27 jaar en Stadspas: Euro 20

Kaarten verkrijgbaar:
aan de kassa van het Concertgebouw. Telefonisch reserveren: 020-6718345 (10-17 u)
U kunt ook reserveren via www.concertgebouw.nl