Ingezonden persbericht


JOVD overhandigt 'liberale bezem' aan Hans van Baalen

Jonge liberalen willen de bezem door de Europese instituties

Den Haag, 22 mei 2009 - De JOVD overhandigt zondag 24 mei op haar Europacongres de 'blauwe bezem' aan VVD-lijsttrekker Hans van Baalen. De JOVD is voorstander van een Europa van kerntaken en vindt dat de EU nu veel te veel bezig is met zaken die de lidstaten ook zelf wel kunnen regelen. Om Van Baalen aan te moedigen overhandigt de JOVD deze bezem aan hem zodat hij die eens flink door de Europese instituties kan halen na de verkiezingen van 4 juni.

Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "De Europese Unie heeft ons in het verleden veel goeds gebracht en kan ons ook in de toekomst nog steeds veel goeds brengen, maar dan moeten we het wel op de goede manier aanpakken. Zaken die lidstaten zelf kunnen regelen laten we niet langer over aan de EU. Europa moet de dingen doen waar zij een meerwaarde heeft en die een grensoverschrijdende aanpak vereisen."

Het subsidiariteitsbeginsel heeft de afgelopen jaren niet bovenaan het lijstje gestaan van de Europese regeringsleiders en dat heeft veel onzinnige regelgeving opgeleverd. Dat moet veranderen. Dit vereist niet alleen een andere frisse aanpak maar ook een grote schoonmaak om alle kul en onzin uit het verleden op te ruimen. Om die klus te klaren biedt de JOVD Hans van Baalen de 'liberale bezem' aan.

"Wij hopen dat Van Baalen zich gesterkt zal voelen door de oproep vanuit de jonge generatie. Mijn generatie heeft geen verdeeld Europa meegemaakt waardoor zij het belang van veel samenwerking niet automatisch ziet. Juist voor jongeren zal de Europese Unie dus extra goed moeten laten zien waarvoor zij staat om de meerwaarde aan te tonen. De JOVD vertrouwt erop dat de liberale bezem bij Van Baalen in goede handen is!" aldus Diepemaat.

Het congres van de JOVD, dat plaats vindt in hotel de Koningshof te Veldhoven, staat het hele weekend in het teken van Europa en de naderende verkiezingen. Er zullen debatten plaatsvinden over onder andere de toekomst van Europa, het Europees landbouwbeleid en Europese ontwikkelingssamenwerking. Tijdens het avondprogramma vindt er een debat plaats tussen de jongerenkandidaten op de Europese lijsten met onder andere oud JOVD-er Ferdi de Lange, hooggeplaatst op de VVD lijst, en verder zullen onder andere Derk-Jan Eppink en staatssecretaris Frans Timmermans spreken. Hans van Baalen sluit op de zondag vanaf 14.00 uur het congres af.

*** Voor meer informatie ***