GroenLinks scoort het best op democratische meetlat

GroenLinks heeft de grootste democratische ambities in Europa. Dat blijkt uit een onafhankelijke vergelijking van alle verkiezingsprogramma's door het Montesquieu Instituut en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

Volgens Europees lijsttrekker Judith Sargentini is de hoge GroenLinks-score logisch, omdat GroenLinks op verschillende fronten strijdt voor meer Europese democratie. "Er is niet één wondermiddel om Europa dichter bij de burgers te brengen. We hebben een sterker en zichtbaarder Europees Parlement nodig, dat beter debatteert en de Eurocommissarissen spitsroeden laat lopen. Maar ook actievere nationale parlementen én directe zeggenschap van burgers, via Europawijde burgerinitiatieven en referenda."

Dr. Edwin van Rooijen maakte een inventarisatie van de voorstellen die de politieke partijen doen om de Europese democratie te verbeteren. Op één na zijn alle voorstellen terug te vinden in het verkiezingsprogramma van GroenLinks voor het Europees Parlement. Daarmee scoort GroenLinks met afstand het best van alle partijen. PVV, Partij voor de Dieren en CDA komen het slechtst voor de dag.

Sargentini beschouwt het Verdrag van Lissabon, dat waarschijnlijk in 2010 van kracht wordt, als een steun in de rug. "Het verdrag geeft zowel het Europarlement als nationale parlementen, maar ook burgers een grotere rol in de Europese besluitvorming. Dat is democratische winst. Maar in tegenstelling tot andere partijen ziet GroenLinks 'Lissabon' niet als eindstation. Het aardige is juist dat het Europarlement dankzij het verdrag het voortouw kan nemen bij nieuwe verbeteringen in de Europese spelregels. GroenLinks en de Europese Groenen zullen zich daar sterk voor maken. Europese democratie is voor ons werk in uitvoering."
24 mei 2009 10:09