Gemeente Apeldoorn

Nummer 073
Datum 25-03-2009

Werkzaamheden spoortunnel Zutphensestraat Apeldoorn van start

In de maand mei starten gemeente Apeldoorn en ProRail met de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de spoorwegonderdoorgang in de Zutphensestraat. Vooruitlopend op de bouw van de tunnel verleggen nutsbedrijven kabels en leidingen ter hoogte van de spoorwegovergang en verwijdert de aannemer op locatie enkele bomen. De daadwerkelijke bouw van de tunnel start op 25 mei 2009.

Tot 25 mei kan het verkeer gewoon gebruikmaken van de spoorwegovergang. Tijdens de bouw van de tunnel is de spoorwegovergang gesloten. De gemeente en ProRail verwachten dat in het najaar van 2010 het verkeer gebruik kan gaan maken van de nieuwe spoortunnel.

Het verkeer naar en van het centrum wordt tijdens de bouw van de tunnel omgeleid via de Laan van Erica, de Laan van Maten en de Quarles van Uffordlaan èn de Laan van Osseveld en Deventerstraat. Om de doorstroming op de Laan van Osseveld te waarborgen neemt de gemeente tijdelijke verkeersmaatregelen; een verlengingvan de opstelstroken van de Laan van Osseveld bij het kruispunt met de Deventerstraat. De gemeente trekt deze door tot aan de rotonde met de Veenhuizerweg. Het verkeer op de rijksweg A50 en de N345 krijgt met behulp van attentieborden vroegtijdig het advies een andere route te kiezen

De gemeente vindt de bouw van de tunnel noodzakelijk vanwege het toenemend aantal treinbewegingen op de spoorlijn Deventer - Amersfoort. Dit treinverkeer belemmert de doorstroming op een van de belangrijkste toegangswegen naar het centrum, en verhoogt de onveilige situatie in belangrijke mate.

Einde persbericht.