Gemeente Bernheze


te verzachten

Bernheze neemt maatregelen om gevolgen kredietcrisis te verzachten

De kredietcrisis en de mondiale economische recessie hebben merkbare effecten op de lokale economie en arbeidsmarkt. Nu en ook in de komende jaren. Om de gevolgen voor haar inwoners en ondernemers te verminderen, stelt het college van burgemeester en wethouders van Bernheze een pakket aan maatregelen voor. De nadruk ligt op het naar voren halen van investeringen, ondersteuning aan lokale ondernemers en het bijstaan van kwetsbare groepen. De raad bespreekt het voorstel op 25 mei 2009.

De huidige crisis wordt voor het belangrijkste deel veroorzaakt door gebrek aan vertrouwen. Het maatregelenpakket heeft daarom vooral een stimulerend karakter. Bernheze zoekt hierbij onder meer aansluiting bij de faciliteiten die de provincie Noord Brabant biedt. Met het maatregelenpakket ter bevordering van de Bernhezer economie is in totaal ruim bijna 2,5 miljoen euro gemoeid.

Versnelling investeringen

Een van de maatregelen is het naar voren halen van investeringen. Het nut is tweeledig: de lokale economie wordt gestimuleerd door de investeringsimpuls en Bernheze blijft zichtbaar bedrijvig. Denk aan investeringen in kunstgrasvelden, rioolrenovaties en de nieuwbouw van brandweerkazerne/-werf. Verder wordt het onderhoud van gemeentelijke gebouwen versneld. En ook het verbeteren van het binnenklimaat van een aantal scholen wordt eerder aangepakt.

Ondersteuning lokale ondernemers

Een belangrijke actiepunt is het informeren van ondernemers over regelingen voor kredietverstrekking en om deze waar mogelijk uit te breiden. Daarnaast wil het college de onderlinge samenwerking met het bedrijfsleven versterken, onder meer door samen een platvorm te organiseren.

Bijstand aan kwetsbare groepen

Om werkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen en om kennis en kunde in de regio te behouden, wil Bernheze samen met andere gemeenten in de regio mobiliteitscentra inzetten. Deze centra zijn bedoeld om mensen na ontslag, of bij dreigend ontslag van werk naar werk te begeleiden. Daarnaast zet de gemeente binnen haar eigen organisatie speciale werkervaringsprojecten op voor schoolverlaters. In het maatregelenpakket is ook extra aandacht voor schuldhulpverlening aan inwoners. Door het aanbieden van advies, schuldregeling, budgetbeheer en budgetbegeleiding.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35