Wmo-onderzoek tevredenheid cliënten, burgers en organisaties

13/05/2009 13:52

SGBO B.V.

Uitnodiging voor de redactie m.b.t.

Wmo-onderzoek - tevredenheid cliënten, burgers en organisaties

Geachte redactie,

Wij hebben onderzoek verricht naar de tevredenheid van klanten, burgers en organisaties over Wmo. De eerste onderzoeksresultaten worden bekendgemaakt en besproken op drie bijeenkomsten met betrokken uit de gemeenten en hun Wmo-raden,

op 25 mei, 27 mei en 8 juni a.s., van 13.00 uur tot 17.30 uur.

in Amersfoort, Smallepad 34 (kantoor BMC).

U wordt van harte uitgenodigd om bij een van deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. Wilt u zo vriendelijk zijn om even te melden naar welke bijeenkomst u komt?

U kunt een factsheet aanvragen bij drs. Annemieke Pelt, onderzoeker van SGBO, via Annemiekepelt@sgbo.nl of 06 2044 0095. Deze factsheet is vanaf 20 mei beschikbaar.

Over het onderzoek:

Onderzocht wordt de tevredenheid van cliënten, burgers en organisaties over de Wmo in meer dan 300 gemeenten, dat is ongeveer 75% van alle gemeenten. Hiertoe behoren ook gemeenten die niet deelnemen aan benchmark Wmo van SGBO.

Het verzamelen van gegevens over de tevredenheid van vragers van maatschappelijke ondersteuning is wettelijk voorgeschreven. Gemeenten zijn verplicht om jaarlijks voor 1 juli de resultaten te verantwoorden aan de gemeenteraad en de burger.

Op dit moment zijn de resultaten bekend van ongeveer 90% van alle deelnemers. In de zomer publiceren wij de resultaten van alle deelnemers in een uitgebreide publicatie.

Onderzocht zijn de Wmo-onderdelen


- Individuele Voorzieningen die beogen Wmo-cliënten zelfstandiger te maken. Hiertoe behoort ook de waardering voor de hulp bij het huishouden en de gehandicaptenvoorzieningen;


- Maatschappelijke voorzieningen (fysiek en sociaal) voor alle burgers, met betrekking tot bijvoorbeeld de woonomgeving, (opvoeding)ondersteuning, vrijwilligerswerk en mantelzorg;


- De Wmo in de gemeente, beoordeeld door maatschappelijke organisaties, aan de hand van hun contacten met en de Wmo-prestaties van de gemeente.

De representatieve onderzoeksgegevens zijn verkregen via schiftelijke enqu(ee)tes, internet-vragenlijsten, telefonische interviews en groepsgesprekken met doelgroepen van de Wmo.

Over de bijeenkomsten:

Per bijeenkomst discussiëren circa 60 deelnemers, bestuurders en beleidsmakers en Wmo-raden die voor de uitvoering van de Wmo in de gemeenten verantwoordelijk zijn, over de onderzoeksresultaten van de tevredenheidsonderzoeken Wmo over 2008.

Er vinden workshops plaats over de verantwoording aan en communicatie met gemeenteraad en burgers, en over het bereik van de doelgroepen van de Wmo en over de uitkomsten van de onderzoeken.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een diner.

Bij elk onderdeel van de door u gekozen bijeenkomst bent u van harte welkom.

Wanneer u medio juni de journalistieke weergave van de bijeenkomsten wilt ontvangen, of wanneer u in de zomer de publicatie met de definitieve resultaten wilt ontvangen wilt u mij dat dan even melden?

Ik hoop u met deze informatie van dienst te zijn en ben vanaf 17 mei graag beschikbaar voor nadere informatie.

Met vriendelijke groet,

Annemieke Pelt

Annemiekepelt@sgbo.nl of 06 2044 0095

SGBO

Postbus 10242

2501 HE Den Haag