Technische Universiteit Eindhoven

Europese Week met 400 studenten aan TU/e

Geplaatst: 13 mei, 2009

Vierhonderd studenten uit meer dan veertig Europese landen zijn van 25 tot en met 29 mei te gast op de Europese Week van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Faces of Europe, looking through the eyes of others is het centrale thema van de week. De deelnemers leggen Europa onder de loep, kijkend door de ogen van anderen. Er staan vier congressen op het programma over onderwerpen als integratie, reputatie en identiteit.

Foto: Bart van Overbeeke

De organisatie van deze tiende editie van de Europese Week is in handen van zes TU/e-studenten die tijdens de week geholpen worden door ruim honderd Eindhovense studenten. Elke twee jaar wordt aan de TU/e een Europese Week gehouden; de eerste was in 1991. Studenten vormen tijdens de week een mening over actuele Europese ontwikkelingen door deel te nemen aan diverse lezingen, workshops en discussies. De Europese Week wil de integratie binnen Europa stimuleren door studenten van verschillende culturen bij elkaar te brengen.

Opening met projectie en vuurwerk
Maandagavond 25 mei wordt de Europese Week op grootse wijze geopend met een projectie en vuurwerk. Dat begint om 21.30 uur bij de Kennispoort aan de John F. Kennedylaan, grenzend aan de TU/e-campus. Dit evenement is voor iedereen vrij toegankelijk. Zo zal een speech van Hans-Gert Pöttering, voorzitter van het Europees Parlement, op het gebouw Kennispoort geprojecteerd worden.
Eerder die dag vindt op de TU/e de officiële opening en het eerste congres plaats met toespraken van Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel en Ludolf van Hasselt, directeur vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Studentencongres
Tijdens de vier congresdagen zullen zowel de buitenlandse als de Eindhovense deelnemers geprikkeld worden hun eigen visie te ontwikkelen op het thema Faces of Europe, looking through the eyes of others. Sprekers zijn onder andere Laurens Jan Brinkhorst (woensdag) en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER (vrijdag). Gedurende de Europese Week wordt de identiteit van Europa zelf belicht en haar individuele lidstaten, culturen en tradities. Daarna komt de integratie van deze verschillende onderdelen tot één Europa aan bod, waarbij onderwerpen door de ogen van verschillende Europese landen bekeken worden. De laatste congresdag gaat over de reputatie van Europa binnen de wereldgemeenschap.

Wereldrecordpoging
Vrijdagmiddag 29 mei wordt de Europese Week afgesloten met een ludiek evenement op de TU/e-campus, aanvang 17.00 uur en toegankelijk voor belangstellenden. Het gaat hier om een wereldrecordpoging, waarbij meer dan 65.000 waterballonnen de lucht in gaan. De Eindhovense studenten hopen hiermee het huidige record dat op 58.000 staat te verbreken en een plek in het Guinness Book of World Records te bemachtigen.
Zie voor meer informatie www.europeanweek.org.