Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein besluitvorming B maandag 25 mei 2009

Tijd en plaats

Op maandag 25 mei 2009 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde B plaats van 19.30-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

A-onderwerpen:

Wijziging ´Verordening op de gemeentelijke begraafplaatsen´ In verband met het in gebruik nemen van de gravengalerij op de begraafplaats Kranenburg is het nodig hiervoor een juridisch kader vast te stellen. Hiertoe wordt de Verordening op de gemeentelijke begraafplaatsen aangevuld met een aantal specifieke regels. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

Eerste Wijzigingsverordening Leges 2009 en Eerste Wijzigingsverordening Havengeld 2009

De raad wordt gevraagd in te stemmen met de Eerste Wijzigingsverordening Leges 2009 en Eerste Wijzigingsverordening Havengeld 2009. Het betreft onder andere wijzigingen leges huwelijksluiting met een bescheiden ceremonie, leges kosteloze voltrekking huwelijk, leges voor een huwelijk op een alternatieve locatie op zondag, kosteloos verstrekken uittreksels GBA via internet en het niet verhogen leges rijbewijs en uittreksel GBA. Daarnaast betreft het een aantal administratieve aanpassingen. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

Kwaliteitsniveau Toezicht en Handhaving m.b.t. Gebruiksbesluit n.a.v. Rekenkamerrapport

In het rapport ´Kamerverhuur in hokjes´ van de Rekenkamercommissie zijn een aantal aanbevelingen opgenomen. Eén van de aanbevelingen luidt: Versterk de uitvoeringskwaliteit: evalueer de samenwerking tussen Publiekszaken en Brandweer. In het nu voorliggende voorstel worden 4 varianten gepresenteerd voor de verbetering van de toezicht en handhaving met betrekking tot de kamerverhuur en overige gebruiksbesluiten. Bij de keuze voor een variant dient een afweging gemaakt te worden tussen het gewenste veiligheidsniveau en de daarmee verband houdende kosten. Het college stelt voor om uit te gaan van variant 3, en bij de behandeling van de PPN 2010 te besluiten over de daarvoor benodigde financiële dekking. In het voorstel wordt tevens ingegaan op de afspraken die zijn gemaakt tussen Publiekszaken en Brandweer over de verbetering van het managementinformatiesysteem. Ook wordt ingegaan op de motie van de VVD over de handhaving kamerverhuur welke is ingediend bij de behandeling van het rekenkamerrapport over dit onderwerp. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

Behandelvoorstel notitie SP "Bijzondere Bijstand: een nieuwe schuld is geen oplossing"

De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het voorstel van de agendacommissie inzake de behandeling van de notitie SP "Bijzondere Bijstand: een nieuwe schuld is geen oplossing". Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

Regionale aanpak kindermishandeling

Gemeenten, Rijk en provincies hebben zich in een bestuursakkoord bereid getoond extra inzet te plegen om kindermishandeling aan te pakken via de zogenaamde RAAK-aanpak. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de regionale aanpak kindermishandeling. Enerzijds wordt hiermee beoogd een daling te realiseren van de problematiek rond geestelijke en/of lichamelijke mishandeling door een familielid of partner. Anderzijds wordt gestreefd naar een stijging van het aantal meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het ministerie voor Jeugd en Gezin heeft eenmalig voor de periode 2008-2010 in totaal ¤250.000,- incidenteel per centrumgemeente vrouwenopvang beschikbaar gesteld voor de regionale aanstelling van een procescoördinator. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

Voorbereidingsbesluit nieuwbouw en renovatie Rechtbank Zwolle

De raad wordt gevraagd een voorbereidingsbesluit vast te stellen voor de locatie Rechtbank Zwolle aan de Luttenbergstraat 5. Aangezien het huidige bestemmingsplan ouder is dan 10 jaar dient een voorbereidingsbesluit genomen te worden om een vrijstelling te kunnen verlenen ex. Artikel 19, lid 1 WRO (Dit voorstel valt nog onder het regime van de ´oude´ WRO). De raad is door middel van een informatienota (lijst ingekomen stukken raad 2 maart 2009) geïnformeerd over de hernieuwde ter visie legging van het verbeterde bouwplan voor de Rechtbank Zwolle. Tijdens de terinzageligging zijn geen zienswijzen ingediend. Dit voorstel is rechtstreeks geagendeerd voor de besluitvormingsronde A.

B-onderwerpen:

Jaarrekening 2008
De raad wordt gevraagd de jaarstukken 2008 vast te stellen. De jaarstukken omvatten een jaarverslag en een jaarrekening. In het jaarverslag zijn opgenomen: een algemene beschouwing op de uitvoering van de begroting 2008, een financiële verantwoording op hoofdlijnen, een programmaverantwoording en de verplichte paragrafen. Daarnaast is het Meerjaren Programma ICT als onderlegger bijgevoegd. Op 11 mei 2009 zijn de jaarstukken besproken in de informatieronde van het raadsplein. Daarbij heeft tevens overleg plaatsgevonden met de accountant. Een bijbehorende risicomatrix ligt onder oplegging van geheimhouding ter inzage op het secretariaat van de raadsgriffie.

MPV 2009

De raad wordt gevraagd met de 12 in de MPV opgenomen beslispunten in te stemmen. Door middel van de MPV-2009 ontstaat een gedegen financiële analyse van de stand van zaken van het vastgoed"bedrijf". Hiermee krijgt de raad inzicht in de verwachte vermogenspositie van Vastgoed op 31 december 2008 en kan men zien dat de organisatie in control is. De vermogenpositie bestaat uit de volgende elementen: het verwachte financiële resultaat, risico´s van vastgoedontwikkelingen en stand en ontwikkeling van de Reserve Voorziening Vastgoed. De kernboodschap is dat de vermogenspositie van Vastgoed positief blijft ondanks de kredietcrisis en economische recessie. Hij is weliswaar gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar geeft zeker vertrouwen voor de toekomst. Men is in staat om risico´s en/of tegenvallers verantwoord op te blijven vangen. Het positieve nieuws is verder dat de Reserve Vastgoed in 2008 gegroeid is met bijna ¤ 19 miljoen. De keerzijde is dat de Reserve Vastgoed in 2008 voor ¤ 15,5 miljoen extra wordt aangesproken op het aanvullen van de zogenaamde Voorziening Vastgoed. En dat is noodzakelijk in verband met het afdekken van exploitatietekorten. Vastgoed heeft de financiële middelen ook nodig voor de toekomst, mede in het licht van de onzekere tijden van nu, de opgaven die er liggen en middellange termijn ontwikkelingen. De afgelopen vijf jaar, is in totaal ruim ¤ 46 miljoen afgedragen naar het Concern. Op grond van de MPV-2009 kan deze keer ¤ 5 miljoen worden afgedragen naar de concernreserve. Op 11 mei 2009 zijn de jaarstukken besproken in de informatieronde van het raadsplein.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 14-05-2009 tot 25-05-2009