Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Mei

Staatsbezoek President van Chili (2)

Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengt de president van Chili, Michelle Bachelet, van maandag 25 mei tot en met woensdag 27 mei een staatsbezoek aan Nederland. President Bachelet bezoekt Den Haag, Leiden, Amsterdam, Rotterdam en Wageningen.

Het bezoek staat in het teken van bevestiging en bestendiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. De Chileense president wordt vergezeld door een uitgebreide handelsdelegatie.

De Koningin ontvangt president Bachelet maandag 25 mei op Paleis Noordeinde, waar zij haar die avond een staatsbanket aanbiedt. 's Middags ontmoet de president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op de Universiteit van Leiden houdt de president een toespraak ("Democratic consolidation in Latin America"), in aanwezigheid van de Koningin en Prinses Máxima. Zij krijgt van de Rector Magnificus de 'Willem van Oranje-penning' uitgereikt.

Dinsdag 26 mei bezoekt president Bachelet in Amsterdam het Anne Frank Huis. Aansluitend legt zij een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. In de Beurs van Berlage vindt een ontmoeting plaats met de Chileense gemeenschap.

's Middags ontvangt de minister-president, mr.dr. J.P. Balkenende, de president in het Torentje en biedt hij haar een regeringslunch aan in de Ridderzaal.

In Rotterdam woont de president een deel bij van een economisch seminar. Het seminar ('Doing business with Chile') staat onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Wientjes, waarbij 20 Chileense ondernemers in met name de voedsel en agro-industrie zijn vertegenwoordigd. De president bezoekt eveneens fruitoverslagbedrijf Seabrex B.V.

's Avonds biedt zij aan de Koningin als contraprestatie een concert aan.

Woensdag 27 mei reizen de Koningin, Prinses Máxima en de president af naar Wageningen University en Research centre. Wageningen UR en Chili werken samen op verschillende terreinen van voedselproductie en voedselveiligheid. Het gezelschap laat zich informeren over de laatste ontwikkelingen op deze gebieden en verdere samenwerkingsmogelijkheden. Ook ontmoet de president Chileense studenten.

Met een lunch in Kasteel Doorwerth, aangeboden door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, C.G.A. Cornielje, wordt het staatsbezoek afgesloten.

15 mei 2009

* © RVD