Gemeente Voorschoten

baarmoederhalskanker

Inhaalronde inenting tegen baarmoederhalskanker

vaccinatiecover Meisjes die in Zuid-Holland Noord opgeroepen zijn voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker en hun tweede inenting nog niet hebben gehad, kunnen die halen tijdens de inhaalronde op 25 en 26 mei en 4 juni.

Inhaalronde
De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat in totaal uit drie prikken. De meisjes kregen hun eerste prik in maart en de tweede in april 2009. De opkomst bij de eerste ronde was in Zuid-Holland Noord 54%, bij de tweede ronde 53%.

Uit de gegevens van de GGD Hollands Midden blijkt nu dat een aantal opgeroepen meisjes hun tweede inenting nog niet heeft ontvangen. Die meisjes krijgen de gelegenheid om de tweede prik alsnog te halen. De GGD HM organiseert daarvoor een inhaalronde op drie data en locaties in Zuid-Holland Noord:

* maandag 25 mei (18.00 en 20.00)
Sporthal de Zijl, Paramaribostraat 66, Leiden
* dinsdag 26 mei (18.00 en 20.00)
Zalencentrum De Bron, Troubadourweg 2, Alphen aan den Rijn
* donderdag 4 juni (18.00 en 20.00)
Sporthal De Tulp, Jacoba van Beierenweg 118a, Voorhout

De meisjes die volgens de GGD hun tweede inenting nog niet gehad hebben, krijgen allemaal een persoonlijke brief met daarin de uitnodiging voor de inhaalronde. Ze hoeven geen afspraak te maken. Wel moeten ze hun oproepset meenemen of, als ze die kwijt zijn, een geldig legitimatiebewijs. De GGD geeft de inenting alleen na het zien van het legitimatiebewijs.

Het is mogelijk dat de gegevens van de GGD niet helemaal kloppen en dat een meisje dat de tweede inenting al wel heeft gehad, onterecht zo'n brief -ontvangt. In dat geval verzoekt de GGD dit door te geven zodat zij haar gegevens kan bijwerken.

Beide inentingen niet gehaald?
Mogelijk zijn er meisjes die een oproepset gehad hebben, maar zich tot nu toe niet hebben laten inenten. Als zij dat alsnog willen, kunnen ze meedoen met de nieuwe serie die in september van start gaat. In augustus komt op de website van de GGD informatie te staan over waar en wanneer die nieuwe serie plaatsvindt. Ook verschijnen daarover dan artikelen in de plaatselijke en regionale kranten.

Derde ronde
Het is belangrijk dat de meisjes alle drie de inentingen krijgen. Anders is het vaccin niet goed werkzaam. De derde ronde heeft plaats in september 2009. Alle meisjes geboren in 1993 tot en met 1996 kunnen daarvoor een oproepset verwachten in augustus.

Waarom is de vaccinatie nodig?
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek
De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (`het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Vragen
Wie over de plaatselijke uitvoering een vraag heeft, kan contact opnemen met de informatielijn van de GGD Hollands Midden. Die is op alle werkdagen tussen 14.00 en 17.00 uur bereikbaar. Het nummer is (071) 405 66 30.

Voor inhoudelijke vragen over de vaccinatie kunnen mensen contact opnemen met de (gratis) informatielijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): (0800) 301 80 51.

Inhoudelijke informatie is ook te vinden op de speciale landelijke website voor de campagne: www.prikenbescherm.nl
* 18 mei 2009