Gemeente Etten-Leur

Gemeenteraad: Agenda van de infobijeenkomst op 25 en 26 mei

Het presidium van de gemeenteraad maakt bekend dat op maandag 25 mei en dinsdag 26 mei aanstaande 's avonds vanaf 19.00 uur een openbare infobijeenkomst wordt gehouden. Van 19.00 uur tot 19.30 uur kunt u in de Schonckzaal op een informele wijze van gedachte wisselen met de raads- en burgerleden.

Tijdens de infobijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Blok Ruimtelijke Zaken op 25 mei v.a. 19.30 ­ 21.00 uur in de Raadzaal:
1. Voorstel over de herijking uitvoeringsprogramma structuurvisie plus: In 2005 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Plus 2020 vastgesteld. Hierin staat hoe de ruimtelijke ontwikkeling in Etten-Leur eruit moet zien tot 2020. Deze visie is vertaald in een uitvoeringsprogramma. In dit programma zijn alle ruimtelijke projecten op elkaar afgestemd. Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van alle projecten op hoofdlijnen, de planning, de kosten dan wel opbrengsten per project, het beschikbare budget en inzicht in de onderlinge financiële samenhang. Dit programma wordt jaarlijks bijgesteld. Nieuwe raadsbesluiten en nieuwe inzichten in de kosten worden dan verwerkt.


2. Voorstel over het vestigen van een voorkeursrecht ex Wet voorkeursrecht gemeenten in de Spoorzone
Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur heeft het voorkeursrecht ex Wet voorkeursrecht gemeenten gelegd op eigendommen in het gebied Spoorzone. De gemeenteraad moet vervolgens binnen drie maanden beslissen of dit voorkeursrecht wordt verlengd.

Blok Maatschappelijke Zaken op 25 mei v.a. 19.30 ­ 21.00 in kamer 1.04 A/B Oude Raadhuis:

1. Voorstel over het vaststellen van de begroting 2009 en het wijzigen van de statuten van de stichting LeerSaam Openbaar Onderwijs
De raad moet jaarlijks instemmen met de begroting en jaarrekening van de Stichting LeerSaam Openbaar Onderwijs Etten-Leur. In het voorstel wordt voorgesteld om in te stemmen met de begroting 2009. In principe moet dit steeds gebeuren voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar. De Stichting baseert de begrotingscijfers echter op de 1 oktobertelling van het voorafgaande jaar, waardoor het niet mogelijk is om de begroting jaarlijks voor 1 september aan te leveren. Daarom wordt tevens voorgesteld om in te stemmen met een statutenwijziging waardoor de indieningsdatum wordt verplaatst van 1 september naar 1 december.

Blok Bestuurlijke Zaken op 26 mei v.a. 19.30 ­ 21.00 uur in kamer 1.04 A/B Oude Raadhuis:

1. Voorstel over het vrijgeven voor de inspraak van het concept sociaal-economisch beleidsplan 2009-2012
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld het concept Sociaal Economisch Beleidsplan in de inspraak te brengen. Voor de actualisatie van het SEB zijn BRO Adviseurs ingeschakeld, die conform de meegegeven kaders een advies voor deze actualisatie hebben voorbereid. Het adviesscenario in het concept ademt uit een matiging van de groei van economisch Etten-Leur. Doelstelling van het bieden van de voorgestane groeimogelijkheden op bedrijventerreinen voor lokale bedrijven en in beperkte mate voor regionale bedrijven is om het leef- en werkklimaat in Etten-Leur te kunnen behouden. Dit dient waar nog mogelijk eerst vorm te worden gegeven door inbreiding, invulling leegstand en herstructurering en voorts door beperkte uitbreiding met nieuwe terreinen.
Bij deze functie van de Etten-Leurse economie past ook het behoud van de regionale functie op detailhandelsgebied en het nastreven van een taak (als afgeleide van en in




overleg met Breda) op kantorengebied. In dit segment kan een aanvulling gevonden worden op de werkgelegenheid voor hoger opgeleiden.

Blok Bestuurlijke Zaken op 26 mei v.a. 21.15 ­ 22.15 in kamer 1.04 A/B Oude Raadhuis:
2. Voorstel over het vaststellen van het jaarverslag inclusief de jaarrekening 2008 gemeente Etten-Leur
Op grond van artikel 198 van de Gemeentewet stelt de raad de jaarrekening vast in het jaar volgend op het begrotingsjaar. De jaarrekening betreft alle inkomsten en uitgaven van de gemeente. De uiterste datum van vaststelling is daarbij bepaald op 15 juli van het jaar volgend op het begrotingsjaar. In de vastgestelde planning- en controlcyclus is de vaststelling van de jaarrekening 2008 voorzien in de raadsvergadering van 22 juni 2009.


3. Voorstel over het vaststellen van de 1e bestuursrapportage 2009 Als gevolg van de verordening 212 Gemeentewet informeert het college de raad door middel van tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting van het boekjaar. In deze eerste bestuursrapportage 2009 rapporteert het college over afwijkingen ten opzichte van de begroting 2009. De peildatum voor deze rapportage is 1 april 2009.


4. Voorstel over het vaststellen van de Kadernota 2010-2013 Voorafgaand aan het opstellen van de programmabegroting worden in het voorjaar de kaders bepaald waarbinnen de programmabegroting van het komende jaar dient te worden opgesteld. Aan de hand van de kadernota vinden de algemene beschouwingen plaats. Daarnaast laat de kadernota de raming voor de komende jaren zien. De meerjarenraming in de kadernota laat een structureel oplopend begrotingstekort zien in de komende jaren

De agenda inclusief bijlagen kan door alle belangstellenden vanaf maandag 18 mei 2009 worden ingezien in de openbare bibliotheek Etten-Leur, Anna van Berchemlaan 4 en in het informatiecentrum van het stadskantoor, Roosendaalseweg 4. Voor vragen kunt u zich wenden tot de griffie, tel: 076-5024365/5024367 of per e-mail: griffie@Etten-Leur.nl. De volledige agenda is beschikbaar op www.etten-leur.nl bij Bestuur & beleid > Gemeenteraad > Infobijeenkomsten > Alle vergaderingen in 2009 > 25/26 mei