Gemeente Dongen

Starter en je eigen huis bouwen in Dongen?

Publicatiedatum: 19-5-2009

Ben je een starter op de woningmarkt en wil je graag voordelig een eigen huis bouwen in Dongen? Dan is het nieuwbouwproject Exterbroek wellicht interessant. Vieya heeft in overleg met de gemeente een plan opgesteld om daar nieuwbouw te realiseren. Deze locatie ligt tussen de Gerardus Majellastraat, de Theodoorstraat, de Triangellaan en het Klinkerpad. Maandag 25 mei ben je van harte welkom tijdens een informatieavond in de centrale hal van het gemeentehuis aan de Hoge Ham 62 in Dongen. Aanvang 20.00 uur.

In de planopzet wordt uitgegaan van de bouw van negentien koopwoningen, waarvan het grootste deel voor starters op de woningmarkt bestemd is. Bijzonder is dat het project in zijn geheel gerealiseerd wordt door middel van het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Kenmerkend hiervoor is dat de woningen zo veel mogelijk worden ontworpen en ingericht naar wens van de toekomstige eigenaren. Om deze eigenaren daarin te begeleiden hebben de gemeente en Vieya adviesbureau BIEB (Bouwen in Eigen Beheer) ingeschakeld.

Uniek initiatief
Wethouder Joop Velthoven: Het is een voor Dongen uniek initiatief om jonge mensen aan onze gemeente te binden en dat is hard nodig. Iedereen weet, dat het voor starters zeer moeilijk is om woonruimte te vinden. Projecten als deze overbruggen de kloof tussen de koopsom van een woning en de financiële mogelijkheden van starters. En niet te vergeten: die kloof wordt mede overbrugd door het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: wanneer particuliere bouwers de handen ineen slaan en gezamenlijk opereren als één opdrachtgever, kan er een hoge bouwkwaliteit gerealiseerd kan worden tegen lage kosten.

Daar blijft het niet bij. Bij CPO bepaalt de burger zelf (en niet de projectontwikkelaar) hoe zijn woning eruit komt te zien en dat levert hem extra woongenot op. Tot slot is er de sociale kracht van CPO: doordat bewoners al vroeg als groep bij het bouwproces worden betrokken, worden er niet alleen stenen gelegd, maar ook sociale verbanden. De buurt is er al voordat de mensen er wonen. Eigenlijk laat dit alles zich heel eenvoudig samenvatten: bij CPO staat de mens voorop, en niet de stapel stenen.

Deskundige begeleiding
Vieya heeft er voor gekozen om jongeren en starters met een laag inkomen in staat te stellen mee te doen aan dit project. Daarnaast wil zij de doorstroming bevorderen en zullen huurders van Vieya in enkele gevallen voorrang krijgen bij de toewijzingen. Walter Hamers, directeur van Vieya: Je eigen huis bouwen is voor veel mensen een ideaal. Meestal moet je dan veel geld hebben om grond te kopen en nog meer om je eigen huis te bouwen. Dit project is er ook voor mensen met gewone inkomens en die toch houden van zelf bouwen. Het is ook voor mensen die misschien zelf niet handig zijn, maar wel een eigen huis willen bouwen. Er is begeleiding van een architect en andere deskundigen en de financiering wordt in gezamenlijkheid geregeld."

Opstappremie
Voor iedere starter is er binnen zon project de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een opstappremie van de gemeente Dongen. Deze premie bestaat uit een subsidiebijdrage van 3.000,- en een renteloze lening van maximaal 15.000,- afhankelijk van het inkomen. Vieya onderzoekt de mogelijkheden om Slimmer Kopen of Slimmer Financieren toe te passen: De koper krijgt dan een korting op de koopprijs die moet worden terugbetaald bij doorverkoop van de woningen. Zo worden er verschillende instrumenten toegepast, die elkaar versterken en de woningen binnen het bereik van de doelgroep brengen.

Inschrijven
Inschrijving voor dit bijzondere project is mogelijk van 25 mei t/m 15 juni 2009 d.m.v. het inschrijfformulier dat verkrijgbaar is bij Vieya en de gemeente, tijdens de informatieavond en op www.vieya.nl. Na het verstrijken van de inschrijftijd worden alle inschrijvingen door Vieya gecontroleerd en aan de notaris voorgelegd ter bepaling van de volgorde via het systeem van loting.

Informatieavond
Op maandag 25 mei is er een informatieavond/markt in de centrale hal van het gemeentehuis, Hoge Ham 62 in Dongen. Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Daar hoor je meer over de opzet van het plan en de voordelen. Ook geeft BIEB een nadere toelichting over de begeleiding tijdens het project.