Gemeente Putten

Gemeente Putten helpt bestuurders in Servië

Een delegatie uit Putten bezoekt van maandag 25 tot vrijdag 29 mei op uitnodiging van IKV Pax Christi de Zuidwest-Servische regio Sandzak. Burgemeester Jan van Putten, wethouder Nico Gerritsen en sectorhoofd Middelen Jaap Westhuis ontmoeten in Sandzak de gemeentebesturen van Priboj en Prijepolje en vertegenwoordigers van NGO's (niet-gouvernementele organisaties). Deze bezochten in november 2008 de gemeente Putten en raakten onder de indruk van de manier waarop Putten de publieke dienstverlening heeft georganiseerd.

Putten is een gemeente waar de recreatie een grote plaats inneemt. In de ontmoeting zal de wijze waarop de gemeente Putten omgaat met het (toeristische) bedrijfsleven aan de orde komen. Ook het vrijwilligerswerk en de manier waarop Putten omgaat met burgers en hun organisaties staan centraal.

Het geïsoleerde gebied kan toeristen goed gebruiken. De Sandzak ligt aan de rand van Servië en krijgt vanuit de hoofdstad Belgrado maar weinig aandacht en middelen. Toeristen zullen de Sandzak politiek op de kaart zetten en zorgen voor inkomsten.

De werkbezoeken zijn onderdeel van een democratiseringsprogramma dat door IKV Pax Christi werd geïnitieerd. Niet alleen wordt er samenwerking gezocht tussen de Sandzak en Belgrado, ook staat het lokaal bestuur ter discussie. Traditioneel is het bestuur in Servië erg top down geregeld. Wat is de rol van het gemeentebestuur? Hoe leg je verantwoording af? Hoe kan het bestuur effectiever samenwerken met actieve groepen en burgers? De gemeente Putten draagt kennis en ervaring over.

Ook de partners van Van Putten en Gerritsen zullen een bijdrage leveren. Matty van Putten en Jannie Gerritsen, al jarenlang als vrijwilliger actief op diverse terreinen van o.a. de ouderenzorg, gaan hun kennis overdragen. De interesse vanuit Servië gaat vooral uit naar de manier waarop het vrijwilligerswerk in Nederland is georganiseerd.

Het samenwerkingsproject tussen de Nederlandse en Servische gemeenten loopt nog tot 2011.

---