Search & Rescue Meet vanaf vliegbasis Leeuwarden

Dit jaar bestaat de Search & Rescue (SAR) eenheid van de Koninklijke Luchtmacht vijftig jaar. De eenheid maakt inmiddels deel uit van het Defensie Helikopter Commando en opereert vanaf vliegbasis Leeuwarden met de AB-412. Ter gelegenheid van dit jubileum is op vliegbasis Leeuwarden de internationale SAR Meet van maandag 25 mei tot en met vrijdag 29 mei.

Aan de SAR Meet participeren Canada (B-412), Slovenië (B-412), Noorwegen (Super Puma), België (Seaking) en Duitsland (Seaking en UH-1). Nederland neemt deel met een Lynx helikopter en de Nederlandse burger SAR eenheid is vertegenwoordigd met een Bristow helikopter. Al deze SAR eenheden beoefenen dinsdag en woensdag de samenwerking tijdens een rally. Tijdens de SAR Meet is er woensdag 27 mei ook een reünie voor oud-medewerkers. Vrijdag 22 mei wordt de Canadese B-412 binnengevlogen door een C-17 transportvliegtuig.

De SAR eenheid heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan verschillende reddingsacties, waaronder het evacueren van bemanningen van boorplatforms op de Noordzee, het redden van vliegers en zoekacties naar vermiste personen, het redden van drenkelingen van schepen, het verlenen van assistentie bij overstromingen en het invliegen van traumateams naar ramplocaties. De eenheid heeft in de loop van haar bestaan een twintigtal militaire vliegers uit binnen- en buitenland en een tachtigtal opvarenden c.q. drenkelingen uit zee gered. Daarnaast heeft zij in het 50-jarig bestaan meer dan 4.200 levensreddende en spoedeisende vluchten uitgevoerd.

De SAR eenheid heeft de beschikking over drie AB-412 helikopters en is initieel opgericht om militaire vliegers na een ongeval te redden. Daarnaast is het uitvoeren van medische vluchten van de Waddeneilanden naar het vasteland een belangrijke taak geworden Dit gebeurd ongeveer 160 keer per jaar en is uitgegroeid tot een officiële 24-uurs stand-by dienst.

Noot voor redacties (