Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 mei 2009

Universiteitsdag 2009: De economische crisis voorbij?

Gepubliceerd op 20 mei 2009
Banner Universiteitsdag 2009

De Universiteit van Amsterdam organiseert dit jaar voor de achtste keer de Universiteitsdag voor haar alumni, medewerkers en donateurs. Tijdens het kennisfestival 's middags in de Oudemanhuispoort is er een speciale editie van Room for Discussion. Hierin maakt onder anderen prof. dr. Arnoud Boot, directeur van het Amsterdam Centre for Law and Economics en hoogleraar Ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de UvA, zijn opwachting.

Onder de naam Room for Discussion richtten studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde de afgelopen maanden een `huiskamer' in waarin zij en plein public actuele economische kwesties bespraken met elkaar, docenten en externe experts. Hoofdthema is de financieel-economische crisis. Op de Universiteitsdag wordt de balans opgemaakt. Wat waren de voorspellingen van economen waard? Zijn de juiste maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen? Arnoud Boot en Arie van der Zwan (emeritus hoogleraar UU en EUR en voormalig president-directeur Nationale Investerings Bank) worden aan de tand gevoeld door Ed Groot (redacteur Het Financieele Dagblad) en Maurits Kruithof (student Economie en initiatiefnemer Room for Discussion).

Openingsrede, kennisfestival en slotmanifestatie

De Universiteitsdag wordt geopend door Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Tijdens het ochtenprogramma houdt Piet Borst, emeritus hoogleraar Klinische biochemie, de rede Kwakzalverij: Sisyphusarbeid? Het kennisfestival 's middags bestaat uit debatten en colleges. Er komen verschillende onderwerpen aan bod in de debatten: opvoeding, de economische crisis, de toekomst van de journalistiek, marktwerking in de zorg, en de eerste 130 dagen van Barack Obama. Daarnaast zijn er hoorcolleges over neuro-economie, medische spectroscopie, muzikaliteit, volkenrecht en de oorlog in Irak, forensische psychologie, de openbare ruimte in Amsterdam, tolerantie, Nederlandse cinema in de jaren zestig, experimentele evolutie, sociale netwerken, en de relatie Nederland - Europa. En ook dit jaar kunnen de deelnemers meedoen aan verschillende workshops, stadswandelingen en rondleidingen. Aan het eind van de middag presenteert Mieke van der Weij de slotmanifestatie, waarin de UvA-scriptieprijzen voor de grootste wetenschappelijke prestaties van het afgelopen jaar worden uitgereikt. Na een optreden door cabaretier Ernst van der Pasch sluit rector magnificus Dymph van den Boom de manifestatie af. 's Avonds geeft het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck een concert in de Oude Kerk.

Tijd en locaties

Zaterdag 6 juni. 10.30 - 22.30 uur
Ochtendprogramma: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam Middagprogramma: Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam Avondprogramma: Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie.

Verwijzingen

www.uva.nl/universiteitsdag
Bron: UvA Persvoorlichting