Stadsdeel Amsterdam Centrum


Brouwerij De Prael: klein, ambachtelijk én sociaal

25 mei 2009

Niet veel mensen weten van het bestaan ervan, maar hij zit er toch echt, middenin het oude stadshart: bierbrouwerij De Prael, een kleinschalige ambachtelijke brouwerij van biologische speciaalbieren. Een bedrijf met een belangrijke sociale functie.

De brouwerij is opgericht in 2002 met het idee om mensen met een langdurige psychiatrische handicap een prettige werkplek te geven. Op 13 mei brachten dagelijks bestuurders Els Iping en Erik Koldenhof een werkbezoek aan De Prael, om met eigen ogen te zien hoe mensen in deze bijzondere omgeving de kans krijgen hun leven weer op te pakken. Op dit moment werken hier, meestal parttime, zo'n zeventig mensen (en na ingebruikname van de nog te bouwen naastgelegen horeca zal dat aantal zelfs groeien naar ongeveer honderd). Veel mensen die in De Prael tijdelijk werk vonden, zijn inmiddels doorgestroomd naar vast werk elders.

De Prael heeft een bierwinkel in het monumentale pand Oudezijds Voorburgwal 30. De brouwerij zelf is gevestigd in het 'Veilinghuisje' achter de winkel. Deze maand nog start de bouw van de bijbehorende en naastgelegen horeca aan de Oudezijds Armsteeg. En wat het bier betreft: per week brouwt De Prael 2000 liter 'prachtig speciaalbier'; geheel biologisch.

Meer informatie

www.deprael.nl.