KNHS


Besterly Amadeus de beste nieuweling
25 mei 2009
besterly amadeus bennenkom

Op Hemelvaartsdag kwamen in Bennekom 15 tuigpaarden in actie in de nieuwelingenklasse, verdeeld over twee groepen. Beide groepen kende een winnaar, waarna de jury Besterly Amadeus (v. Saffraan) van Leendert Veerman aanwees als de beste nieuweling van 2009. Amadeus ging zowel voor als achter sterk over de benen, in houding mag deze zich nog iets meer oprichten. In de andere groep werd Appievandam (v. Selleen) van Harry van de Langenberg aangewezen als winnaar.

In de laagste limiet van de tuigpaarden won Renske van de Sluis met Wonder (v. Ganges) die zij en echtgenoot Henk afgelopen najaar kochten van Toon van Doorn. De hoge limiet kwam op naam van dekhengst Stuurboord Landzicht (v. Jonker) in handen van Mark de Groot. In de ereklasse is sprake van een sterke kopgroep, waaruit Henk Hammers met Sunlight (v. Manno) van Jan Schep als winnaar naar voren kwam. Lambertus Huckriede en Gerrit Egberinks GSM Rintje (v. Renovo) werd tweede, Liberty (v. Renovo) van Peter Vugts in handen van Egbert Emmink derde. Netters Unaniem (v. Renovo) won samen met Anneke Huckriede de damesklasse, waarbij Tirano (v. Milano) van Allette Brouwer ook zeer goed op dreef was en tweede werd. Voor Zimon van Jan Schep en Vasco van Ulle Haarsma, gereden door Henk Hammers was de winst in de limietklasse tweespannen. Ondanks dat dit een gelegenheidscombinatie betrof, oogde het span ervaren. Haarsma zelf werd tweede met Celebration en Zavanno. De ereklasse tweespannen voerde Henk eveneens aan en deed dat met Tobias en Varanno. Opnieuw werd Haarsma tweede, nu met Vlo en Wednesday.

Voor de Friezen stond in bennekom al de vierde competitiewedstrijd op het programma. Voor de tweede keer won Jisse 433 (v. Jasper) van Maatschap Bangma in handen van Sybren Minkema, voor. Renso van de Elsenerhof (v. Folkert) van Ben Nijhof en gereden door George Borkent was plaats twee, Maurits 437 (v. Ulbert) van Willem Wester werd derde. Het is nog wat stuivertje wisselen in de kopgroep en dat beloofd een mooie strijd te worden dit seizoen, met de finale aan het einde in Drogeham!
Hille fan Bokkum (v. Sape) van Bauke de Boer heeft veel aanleg en presenteert zich dit seizoen extra. Hij won de limietklasse. Voor topper Wierd (v. Folkert) van Russchert de Jong viel weer een dubbele overwinning te noteren. In de ereklasse won deze dekhengst in handen van Frits de Jong en in de damesklasse was Setske de Jong weer de rijdster. Haiko van de Elsenerhof (v. Sape) van Ben Nijhof en gereden door George Borkent start dit seizoen voor het eerst ereklasse en weet zich daar geregeld opvallend te profileren. Deze ronde zelfs met een tweede plaats, gevolgd door Keimpe (v. Oege) in handen van Udo de Haan. In de damesklasse was Daniëlla Smit met Martinus PJ (v. Tsjerk) van Van de Ark en Wijbenga de nummer twee. Keimpe en Martinus PJ vormen dit seizoen voor het eerst een span en groeien steeds verder naar elkaar toe en wonnen net als de voorgaande wedstrijd, in handen van Udo de Haan. Wierd en Evert fan Veldbos werden met Frits de Jong tweede.

Ook de hackneyrijders waren weer present. In de kleine maat limietklasse was er oranje voor de elastisch bewegende The Phantom (v. Rocky) van Henk Dibbits en door Freek Saris gereden. Voor Gert Spierings en Plains Moonbeam (v. Plains Black Magic) van Teun Middelman was de hoogste eer in de limietklasse grote maat. Magic Victory (v. Flashwood Vulcan) van de broers Van Nispen en gereden door Lambertus Huckriede veroverde goud in de ereklasse kleine maat, op de huid gezeten door Midnight Liberty (v. Stardust Boy van t Stedeke) van Werner Sweens. Plains Monty (v. Plains Mon Ami) van Vierwind werd met Aniek Vinke winnaar van de ereklasse grote maat en bleef daarmee meervoudig kampioen Netters Sir John (v. Heldon Expectations) van Lambertus Huckriede voor. In de damesklasse herhaalden ze dit kunstje nog een keer! Sir John en Netters Brookfield Hope wonnen de tweespanrubriek, Reedhills Dancing Queen en Reedhills Mister Michael van Jan de Vaan werden daarbij tweede.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: Janneke Berghuis

21 mei BENNEKOM

TUIGPAARDEN cat 2
Nieuwelingen groep 1

1. Appievandam, H. v.d. Langenberg

2. Waltmanns Zikemma, S. Rozendaal

3. Black Pearl, G. v. Bosch

4.

Nieuwelingen groep 2

1. Besterly Amadeus, L. Veerman

2. Adventure, W. Gooyer

3. Netters Obama, L. Huckriede

Lage limietklasse

1. Wonder, R. v.d. Sluis

2. Zimon, J. Schep, H. Hammers

3. Udo, B.Nijdam, G. v.d. Bosch

Hoge limietklasse

1. Stuurboord Landzicht, M. de Groot jr

2. Tirano, A. Brouwer, F. Saris

3. Tobias, J. Schep, H. Hammers

Ereklasse

1. Sunlight, J. Schep, H. Hammers

2. GSM Rintje, G. Egberink, L. Huckriede

3. Liberty, P. Vughts, E. Emmink

Damesklasse

1. Netters Unaniem, A. Huckriede

2. Tirano, A. Brouwer

3. Wonder, R. v.d. Sluis

Tweespan limietklasse

1. Zimon/Vasco, H. Hammers

2. Zavanno/Celebration, U. Haarsma

3. Van een Leien Dakje/Archimedes, E. Emmink

Tweespan ereklasse

1. Tobias/Varanno, H. Hammers

2. Wednesday/Vlo, U. Haarsma

3. Besterly Oberon/- Victorie, L. Veerman

FRIEZEN cat 1/2
Competitie

1. Jisse 433, Mts. Bangma, S. Minkema

2. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Maurits 437, W. Wester

Limietklasse

1. Hille fan Bokkum B. de Boer

2. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
3. Menno Simons, A. Brandsma, A. Okkema

Ereklasse

1. Wierd, R. de Jong, F. de Jong

2. Haiko v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
3. Keimpe, U. de Haan

Damesklasse

1. Wierd, S. de Jong

2. Martinus PJ, D. Smit

3. Nielson, J. Schreuder

Tweespan

1. Keimpe/Martinus, U. de Haan

2. Wierd/Evert, F. de Jong

3. Jaring/Hille, B. de Boer

HACKNEYS cat 2
Limietklasse

1. The Phantom, H. Dibbits, F. Saris

2. Dynamite, T. Wiggerts

3. Roscourt Top Secret, Croes/Horst, W. Rozendaal

Limietklasse grote maat

1. Plains Moonbeam, T. Middelman, G. Spierings
2. Avion Pierre, P. Lijffijt

3. Full of Trust, F. de Wit

Ereklasse kleine maat

1. Magic Victory, Gebr. v. Nispen, L. Huckriede
2. Midnight Liberty, W. Sweens

3. Reedhills dancing Queen, J. de Vaan

Ereklasse grote maat

1. Plains Monty, J. Vierwind, A. Vinke

2. Netters Sir John, L. Huckriede

3. Plains Valentino, G. Spierings

Damesklasse

1. Plains Monty, A. Vinke

2. Netters Sir John, A. Huckriede

3. Gins Black and White, S. Slui

Tweespan

1. Netters Sir John/- Brookfield Hope, L. Huckriede
2. Reedhills Dancing Queen/- Mister Michael, J. de Vaan
3. Lowlands revelation/Five Oaks Rambo, B. Bongers